X

Greta Thunberg, redactor-şef pentru o zi al celui mai important cotidian din Suedia

Ediţia de duminică a Dagens Nyheter a fost dominată de articole pe teme climatice, sub coordonarea adolescentei activiste pentru mediu Greta Thunberg, invitată să fie redactor-şef timp de o zi al acestui important cotidian suedez, informează DPA,  potrivit agerpres.

Prima secţiune a inclus o fotografie de mari dimensiuni reprezentând un crater imens din Siberia, care ilustrează fenomenul topirii permafrostului, şi un articol de fond despre o localitate din regiunea arctică rusă, pe malul Mării Barents, unde gheaţa s-a topit în totalitate.

Citește și : Iranul depășește 50.000 de decese asociate Covid-19

În secţiunea dedicată artelor, Thunberg, în vârstă de 17 ani, conversează cu naturalistul britanic David Attenborough, de 94 de ani, pe tema creşterii sensibilizării referitoare la schimbările climatice.

”A încredinţa coordonarea celui mai mare cotidian din Suedia unei minore, unei activiste needucate, este un gest complet de neînţeles. Este o nebunie. Dacă nu ar fi fost faptul absurd că ne aflăm într-o criză existenţială încă ignorată de societatea în care trăim”, a scris Thunberg într-un editorial.

Thunberg a reprezentat sursa de inspiraţie pentru o mişcare globală care a chemat la acţiune împotriva încălzirii globale, criticând deseori principalele surse media pentru că nu au reuşit să acorde suficientă atenţie crizei climatice.

La începutul acestui an, adolescenta s-a întâlnit cu ziariştii de la Dagens Nyheter pentru a discuta probleme pe teme de mediu.

Întâlnirea şi criticile cititorilor referitoare la maniera în care cotidianul a relatat subiectul încălzirii globale au avut drept urmare o invitaţie adresată lui Thunberg, a precizat redactorul-şef, Peter Wolodarski.

Ziarul se vinde în circa 350.000 de exemplare zilnic şi este citit online de circa un milion de persoane.

Citește și : Turcia, în primul lockdown complet de weekend

În urmă cu un an, Thunberg a fost invitată să fie editor pentru o zi la postul de radio al grupului britanic BBC, Radio 4.

Anna Careborg, redactor-şef al unui ziar din Stockholm, concurent al Dagens Nyheter, a declarată că nu va prelua iniţiativa, pe care o consideră ca riscând să şteargă graniţa dintre ştiri şi jurnalismul de opinie.

Tags: Dagens NyheterGreta Thunbergmediuredactor-şefSuedia
Categorii: Diaspora