X

Greta Thunberg şi Arnold Schwarzenegger, aliaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice

Adolescenta suedeză Greta Thunberg a îndemnat marţi umanitatea să ”schimbe totul” în ceea ce priveşte modul de viaţă şi de producţie pentru a limita efectele schimbărilor climatice, în cadrul unei conferinţe organizate la Viena de actorul hollywoodian Arnold Schwarzenegger, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Trebuie să schimbăm totul”, a declarat adolescenta subliniind că dezvoltarea vehiculelor electrice şi a panourilor solare nu ar trebui ”să ne facă să credem că putem rezolva criza fără efort”.

Citește și : Jeremy Hunt respinge un Brexit fără acord: ‘Ar fi o sinucidere politică!’

“Aceasta este cea mai importantă criză cu care s-a confruntat vreodată omenirea”, a continuat tânăra suedeză care şi-a exprimat credinţa în puterea de reacţie a umanităţii. “Oamenii au o mare capacitate de adaptare”, a estimat ea. “Odată ce devenim conştienţi (de un pericol), acţionăm, schimbăm”, a precizat tânăra.

Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani, care şi-a multiplicat intervenţiile pe teritoriul Europei, a vorbit în faţa a aproximativ 1.200 de factori de decizie şi cercetători adunaţi în Palatul Hofburg din Viena la invitaţia fostului guvernator al statului american California, de origine austriacă, Arnold Schwarzenegger.

Actorul a atras atenţia conducătorilor marilor companii să “înceteze să mintă oamenii în ceea ce priveşte poluare şi schimbările climatice” şi a făcut apel la investiţii masive ”în energia verde pentru viitor”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns faptul că numeroase state care au semnat Acordul de la Paris privind clima “nu îşi respectă nici măcar propriile angajamente”. Iar schimbările climatice ”progresează mai repede decât eforturile noastre de a le contracara”, a declarat Guterres, care va organiza în septembrie un summit pe tema climei, la New York.

Acordul de la Paris, încheiat în 2015 între 195 de state membre ale ONU, denunţat ulterior de Statele Unite, prevede menţinerea încălzirii globale sub 2 grade Celsius până în 2100, un obiectiv care pare greu de îndeplinit, potrivit conform lui Antonio Guterres.

Citește și : Susţinătorii lui Trump construiesc un zid privat la graniţa cu Mexicul

Greta Thunberg a inspirat mii de tineri din Europa care au organizat în ultimele luni acţiuni pentru a avertiza cu privire la urgenţa combaterii schimbărilor climatice. În luna aprilie, adolescenta a fost ovaţionată la Londra de mii de demonstranţi pentru mediu cărora le-a spus că umanitatea ”se află la răscruce”. În martie, tânăra activistă pentru mediu s-a alăturat zecilor de liceeni adunaţi în faţa clădirii Parlamentului suedez în cadrul unei mişcări globale de greve şcolare, planificate în peste 2.000 de oraşe din 123 de ţări, care îndeamnă la acţiuni împotriva încălzirii globale.

Papa Francisc a încurajat-o pe Greta Thunberg să continue această luptă. “Mergi înainte”, i-a spus papa Francisc tinerei cu care a schimbat câteva cuvinte despre lupta ei împotriva schimbărilor climatice, la sfârşitul unei audienţe generale din luna aprilie din Piaţa Sf. Petru de la Vatican.

Tags: Arnold SchwarzeneggerGreta ThunbergPalatul HofburgViena
Categorii: Diaspora