GREVĂ la liceul din Văsieni

Publicat:

GREVĂ la liceul din Văsieni

Scandal în satul Văsieni, raionul Ialoveni. Mai mulţi părinţi şi profesori ai liceului din localitate sunt indignaţi după ce au aflat că elevii din clasa a zecea urmează să fie transferaţi la liceul din satul vecin, din cauza numărului mic de şcolari.

Grupul de protestatari se arată împotriva deciziei autorităţilor şi solicită ca elevii să rămână la liceul din sat. La rândul lor, autorităţile afirmă că hotărârea este legală şi nu se schimbă, garantându-le transport liceenilor în satul vecin, transmite Publika.md.


Citeşte şi: S-A AFLAT! România este cel mai mare exportator de arme în Ucraina – Stiripesurse.md

Părinţii şi profesorii elevilor din Văsieni acuză autorităţile că îi privează pe liceeni de dreptul la educaţie şi au anunţat grevă din cauza faptului că cei 21 de copii vor fi transferaţi la liceul din satul Ruseştii Noi.

“Vrem ca copiii noştri să înveţe la ei acasă unde au învăţat până în clasa a noua. Avem 21 de copii, întrunim toate condiţiile, avem profesori calificaţi, cu grad, şcoală mare, nu vedem niciun motiv să se închidă clasa”, a spus Elena Gânga, părintele unui elev din clasa a X-a din satul Văsieni.

“Să ne dea voie să înveţe copiii liber, li se încalcă drepturile copiilor. Luptăm să se deschidă liceul din sat, nu ne ducem nicăieri, aici am pus prima temelie, prima bază a copilului”, a spus Maria Bârsa, părintele unui elev din clasa a X-a.

“Este jignitor faptul când vociferăm cu părinţii şi instituţia, când sunt încălcate drepturile la libera alegere a instituţiilor unde ar vrea copiii să facă studii. – Este strigător la cer, în care epocă trăim? În ce ţară trăim şi cu ce viziune?”, a întrebat Tatiana Nacu, profesor, L.T. ”Dimitrie Cantemir” Văsieni, Ialoveni.

GREVĂ la liceul din Văsieni

“Am ieşit la grevă să ne audă lumea şi aceşti copii să fie lăsaţi în pace să înveţe la ei în sat, în şcoală”, a precizat Svetlana Darii, profesor, L.T. ”Dimitrie Cantemir” Văsieni, Ialoveni.

Directorul liceului “Dimitrie Cantemir” din Văsieni spune că instituţia dispune de toate condiţiile necesare pentru a le asigura copiilor studii de calitate.

“Rog autorităţile să se gândească la soarta copiilor, să se bucure ca şi noi că mai sunt copii care vor să facă carte, să înveţe şi vor neapărat să înveţe în localitatea lor”, a subliniat Nina Mihalache, directorul L.T. “Dimitrie Cantemir” Văsieni, Ialoveni.

Primarul satului Văsieni afirmă că situaţia este dezastruoasă şi că, an de an, tot mai multe familii tinere părăsesc localitatea, iar instituţiile de învăţământ care mai funcţionează riscă să rămână pustii.

“Problema se aprofundează. Dacă până acum plecau doar părinţii pentru a-şi asigura financiar familiile, acum pleacă părinţii cu copii. Pierdem an de an copii din toate instituţiile de educaţie prin exodul lor în alte ţări”, a declarat Sergiu Candu, primarul satului Văsieni, raionul Ialoveni.

La discuţii cu părinţii elevilor a venit şeful Direcţiei Generale Educaţie Ialoveni, Ion Scutaru, care a fost întâmpinat cu huiduieli:

“- Ce îţi trebuie ţie Poliţia? Nu poţi discuta singur sau ce, de ce intimidezi omul ăsta cu Poliţia?
– Care intimidare?
– Dacă e instituţie de învăţământ trebuie să vii cu Poliţia?”

Potrivit lui Ion Scutaru, numărul liceenilor din clasa a zecea este prea mic pentru a-şi continua studiile la Văsieni, de aceea s-a decis să le fie asigurat transport la liceul din satul vecin.

GREVĂ la liceul din Văsieni

“Acest liceu are 180 de copii, noi avem gimnazii cu 220 de copii. Nu departe, aici este un gimnaziu, tot din localitate, are o sută şi ceva de copii. Trebuie să întrunim condiţiile de admitere”, a menționat Ion Scutaru.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Dan Perciun, afirmă că decizia a fost luată în conformitate cu legea, iar instituţia de învăţământ trebuie să aibă cel puţin două clase de a zecea.

“Se permite deschiderea unei clase de a zecea, doar în situații excepționale, atunci când distanța este mare şi foarte mare între instituțiile de învățământ şi unde nu există posibilitatea de a transporta elevii. Direcția Învățământ Ialoveni respectă legea, Consiliul Raional, în contextul electoral, decide să nu o respecte. De altfel şi decizia Consiliului Raional a fost notificată de Cancelaria de Stat, Cancelaria de Stat considerând că reglementările existente nu au fost respectate de Consiliul Raional”, a precizat Dan Perciun, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Profesorii liceului din Văsieni avertizează că vor continua greva dacă decizia nu va fi schimbată. De menţionat că în această instituţie învaţă aproape 200 de copii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.