X

Groenlanda : Partidul social-democrat a câștigat alegerile parlamentare regionale

Partidul social-democrat a smuls o victorie în alegeri parlamentare regionale în Groenlanda, un teritoriu autonom danez bogat în resurse naturale dar subexploatat, şi urmează să angajeze negocieri în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, scrie AFP, conform news.ro .

Cu 27,2% din voturile exprimate, potrivit datelor oficiale anunţate miercuri, Siumut, care domină viaţa politică groenlandeză din 1979 a provocat o surpriză, impunându-se cu doar aproximativ 500 de voturi în faţa Inuit Ataqatigiit (IA), o formaţiune de stânga ecologistă ce era prezentată ca învingătoare în sondaje.

Citește și : Aproape 30.000 de migranți africani au intrat în Turcia de la începutul anului (Suleyman Soylu)

Cu 25,5% din voturile exprimate, IA şi-a recunoscut înfrângerea.

Siumut şi IA, care vizează să obţină independenţa, înregistrează un recul important faţă de precedentele alegeri. Ele sunt urmate de Demokraatit (centru), care a obţinut un scor de 19,5%, o formaţiune mai moderată în privinţa autonomiei.

Este o ”victorie a viziunii moderne cu privire la independenţă”, subliniază Mikaa Mered, un profesor de economie şi geopolitică la ILERI, la Paris, un specialist în Arctica.

”Groenlandezii au perspectiva independenţa în minte, însă nu sunt pregătiţi să declare independenţa cu orice preţ”, a adăugat el.

Liderul partidului Siumut Kim Kielsen, un vechi politician, aflat la putere din decembrie 2014, urmează să rămână la şefia Guvernului.

El a anunţat că ”toate partidele (din Parlament vor fi) invitate la negocieri”, potrivit cotidianului local Sermitsiaq.

”Este dificil să se spună în prezent ce coaliţie guvernamentală se va naşte din aceste alegeri”, notează însă Mered.

Viitorul guvern este necesar să fie susţinut de cel puţin 16 dintre cei 31 de deputaţi şi ar putea să fie alcătuit din Siumut (nouă mandate) şi IA (nouă mandate), în cazul în care cele două formaţiuni se pun de acord asupra viitoarei legi a pescuitului, un sector care reprezintă 90% din exporturile groenlandeze.

Citește și : România şi Bulgaria sunt pregătite pentru o intrare imediată în spaţiul Schengen (Comisia LIBE a Parlamentului European)

Insula, cu 55.000 de locuitori, alipită de geologie Americii de Nord, îşi gestionează singură resursele, însă bugetul îi este viabil doar mulţumită aportului Danemarcei, care-i controlează diplomaţia, apărarea şi moneda.

Copenhaga ar tăia alimentarea Groenlandei dacă acest teritoriu ar decide să devină independent, o posibilitate recunoscută de către Constituţia daneză.

Tags: alegeridanemarcaGroenlandaseparatismsocial-democraţivictorie
Categorii: Diaspora