Grossi: Ucraina şi Rusia, interesate de stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei din Zaporojie

Publicat:

Ucraina şi Rusia par a fi “interesate” de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse încă din luna martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful organismului ONU de supraveghere nucleară, adăugând că această iniţiativă include şi o încetare a focului, relatează EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea uzinei – cea mai mare centrală nucleară din Europa – în urma căreia au fost afectate clădirile din proximitatea celor şase reactoare nucleare, amplificând riscul unei catastrofe nucleare, inclusiv prin debranşarea de la liniile electrice esenţiale pentru răcirea combustibilului din reactoare, deşi toate sunt oprite.


Citește și : Ucraina spune că războiul cu Rusia a intrat în a treia etapă

“Este necesar un compromis care să convină asupra faptului că nu vor fi îndreptate acţiuni militare împotriva centralei şi a împrejurimilor sale, ceea ce ar putea afecta funcţionarea acesteia’, a declarat şeful AIEA într-o conferinţă de presă la Viena.

În această privinţă, el a subliniat că inspectorii săi ar putea verifica respectarea unui acord de acest tip.

Grossi a cerut atât oprirea bombardamentelor, cât şi stabilirea unei “zone de securitate şi siguranţă nucleară” în jurul centralei.

“Am văzut semne că (Ucraina şi Rusia) sunt interesate de un astfel de acord”, a asigurat Grossi, cu referire la cererea sa privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear. “Ceea ce văd sunt două părţi care interacţionează cu noi, care pun întrebări, multe întrebări”, a spus el.

Problemele discutate includ raza zonei de securitate şi rolul personalului AIEA, a spus Grossi. Doi reprezentanţi AIEA se află la centrala din Zaporojie în ceea ce agenţia numeşte o prezenţă permanentă acolo.

Întrebat dacă propunerea sa a vizat mai degrabă o încetare a focului decât o înlăturare a tuturor echipamentelor sau personalului militar, Grossi a spus că ceea ce sugera el include totodată şi o încetare a focului.

“Aceasta o include. Poate include şi alte lucruri”, a spus el, adăugând:”În esenţă, este un angajament că nicio acţiune militară nu va include sau nu va implica ţintirea centralei sau o rază în jurul acesteia care i-ar putea afecta funcţionarea normală. La asta ne aşteptăm”.

“Bombardamentele continuă. O lovitură directă, de exemplu, asupra unei zone cu combustibil uzat (nuclear) ar putea avea consecinţe foarte grave’, a avertizat directorul general în marja şedinţei de toamnă a Consiliului guvernatorilor AIEA care a început astăzi la Viena.

După o serie de bombardamente în ultimele săptămâni, mai multe linii electrice externe care furnizează energie centralei pentru funcţionarea acesteia au fost întrerupte.

“Problema principală este că uzina a pierdut conexiunea electrică externă. Ulterior, centrala a fost plasată în ‘regim insular’, ceea ce nu este o situaţie viabilă”, a explicat Grossi.

“Regimul insular” înseamnă că o parte din energia generată în centrală este utilizată pentru propria funcţionare a centralei atunci când aceasta este deconectată de la reţeaua electrică.

Citește și : Regele Charles al III-lea: ‘Regina Elizabeth a fost un model. A arătat un exemplu de altruism pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al vostru, sunt hotărât să-l urmez cu credinţă’ (VIDEO)

Pentru a evita eventuale probleme tehnice, singurul reactor aflat în funcţiune a fost oprit în cele din urmă în mod controlat în weekend, ceea ce a stabilizat situaţia, a asigurat Grossi.

Cu toate acestea, a adăugat şeful AIEA, este mai sigur ca centrala să fie conectată la o reţea electrică funcţională, aşa cum au reuşit să facă în weekend tehnicienii uzinei.

Deşi centrala este ocupată de Rusia, deciziile tehnice privind funcţionarea acesteia continuă să fie luate de către autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, cu sediul la Kiev, deci este o ‘situaţie foarte rară’, a apreciat directorul general al AIEA.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.