X

Grosu: Legea care interzice publicitatea pariurilor sportive și loteriilor va fi modificată

Grosu: Legea care interzice publicitatea pariurilor sportive și loteriilor va fi modificată

Legea care interzice publicitatea pariurilor sportive și loteriilor, în R. Moldova, ar urma să fie modificată și relaxată. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul emisiunii „Территория свободы”, oficialul precizează că au fost înregistrate mai multe pierderi în urma introducerii acestor restricții.

Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, legea prin care este interzisă publicitatea jocurilor de noroc a dus mai multe efecte adverse, potrivit agora.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Mai cu seamă, Grosu face referire la resursele pe care le aducea această publicitate pentru cluburile sportive.

Sunt mai multe efecte pozitive ale legii, cum ar fi în cazul copiilor. De cealaltă parte, în cazul sportului cred că este normal să atragă aceste resurse.

Totodată, Grosu menționează că unele opinii și poziții referitoare la această lege s-au schimbat. Din acest motiv, în această sesiune Legislativul va face modificări asupra legii care interzice jocurile de noroc.

Amintim că, această lege a fost propusă de fostul deputat, în prezent, ministru al Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În iulie curent, un proiect de lege, în acest sens, a fost înregistrat în Parlament de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Mai exact, potrivit proiectului, ar urma să fie permisă publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de către persoanele juridice a căror activitate principală este organizarea, desfășurarea sau exploatarea jocurilor de noroc cu risc social scăzut.

Intervalul orar în care ar putea să fie permisă difuzarea acestui tip de publicitate este de la ora 22:00 până la 07:00.

În cazul în care prevederea proiectului va primi votul deputaților, ar urma să fie aplicată și programelor audiovizuale care reflectă competițiile și evenimentele sportive difuzate în direct de un furnizor de servicii media cu acoperire națională.

„În produsele publicitare se vor face mențiuni obligatorii privitor la impactul negativ al jocurilor de noroc, care va cuprinde cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar”, se mai arată în proiect.

Autorii își argumentează inițiativa prin faptul că există „probleme de aplicare a restricțiilor totale în ceea ce privește publicitatea pariurilor sportive”.

În același timp, proiectul prevede permisiunea publicității în publicațiile periodice publice sau private, spațiul rezervat publicității jocurilor de noroc cu risc social scăzut și nu va depăși 15% din spațiul unui număr al ediției.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Dacă proiectul va deveni lege, aceasta va permite, de asemenea, inițierea sau participarea la activități de sponsorizare sau de filantropie a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară.

De menționat este faptul că, proiectul de lege a figurat pe ordinea de zi a ședinței plenare din 25 iulie, curent, însă nu a ajuns să fie pus în discuție.

 

Tags: Grosunorocparlament
Politică