Un grup de familii din mai multe ţări, inclusiv din România, cer în justiție UE să reducă și mai mult emisiile de dioxid de carbon

Publicat:

Un grup de familii din mai multe ţări, inclusiv din România, au sesizat justiţia europeană pentru a determina Uniunea Europeană să reducă în şi mai mare măsură emisiile de dioxid de carbon, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Plângerea – prima de acest gen la nivel european, susţin promotorii ei – a fost depusă miercuri la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg de familii din UE, Kenya şi Fiji, a precizat pentru France Presse Reţeaua de Acţiune pentru Climă (RAC), ce reuneşte ONG-uri din toată Europa.


Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

Un cultivator de lavandă din Franţa şi un cioban din România se numără între cele circa 30 de persoane care s-au alăturat plângerii.

“Sunt familii care sunt deja afectate de schimbările climatice şi care cer Uniunii Europene să facă tot ce poate pentru a le apăra, altfel riscând pagube catastrofale”, a explicat pentru AFP avocata lor, Roda Verheyen.

În cadrul acordului de la Paris privind clima, care vizează limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste media din era preindustrială, statele s-au angajat să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Planurile naţionale existente ar urma însă să determine o creştere cu 3 grade Celsius, ceea ce ar genera secetă, uragane şi inundaţii, notează AFP.

Europenii şi-au fixat ca obiectiv scăderea cu 40% a emisiilor până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, dar acest obiectiv este “insuficient pentru a apăra drepturile fundamentale la viaţă, sănătate, muncă şi proprietate”, au subliniat iniţiatorii “People’s climate case”, cum a fost denumită acţiunea anunţată joi.

Citește și : Coreea de Nord și-a distrus instalaţia de testare nucleară Punggye-ri

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.