X

Grupările armate şi braconierii exercită o “presiune uriaşă” asupra speciilor sălbatice din Africa Centrală

Grupările armate şi braconierii exercită o “presiune uriaşă” asupra speciilor sălbatice, în special asupra elefanţilor, în zonele protejate din Africa centrală, profitând de instabilitatea care domneşte în această regiune a lumii, potrivit unui studiu ce a fost publicat vineri, informează AFP, condorm agerpres .

Potrivit acestui raport întocmit de ONG-ul Traffic, care s-a concentrat pe trei parcuri naţionale aflate la graniţele R.D. Congo (RDC) şi Republicii Centrafricane (RCA), “braconajul este răspândit în toată regiunea şi principalii autori ai lui sunt grupări armate non-statale, actori statali, crescători de animale înarmaţi şi braconieri independenţi”.

Aceste grupări, în special “Armata de rezistenţă a Domnului (LRA), Janjaweeds (miliţie sudaneză) şi alte miliţii non-statale”, exercită o “presiune uriaşă asupra populaţiilor de specii sălbatice în aceste spaţii protejate”, parcurile Garamba şi Bili (nordul RDC), dar şi în rezervaţia Chinko (sud-estul RCA).

Grupările armate “vizează în special mamifere mari, în special bongo (o specie de antilopă de talie mare, n.r.), bivoli, elefanţi şi hipopotami”, au explicat autorii acestui studiu, realizat pe teren, în aproape 90 de sate din regiunile menţionate.

Citește și : Preşedintele ceh, Milos Zeman, salută decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

LRA vizează cu prioritate populaţiile de elefanţi de peste un deceniu. În 2015, organizaţiile de supraveghere au semnalat că Joseph Kony, liderul acestui grup de rebeli ugandezi, a cerut luptătorilor lui “să obţină 100 de colţi de elefanţi din parcul Garamba, într-o perioadă de nouă luni”.

“Corupţia din regiune reprezintă un obstacol major în aplicarea legilor”, în timp ce “autorităţile naţionale şi locale, inclusiv FARDC (armata congoleză), au fost implicate în mod direct în braconaj şi au facilitat braconajul şi traficul”, a continuat acelaşi ONG.

Anumite informaţii indică totuşi că “braconajul practicat de soldaţii FARDC a scăzut în ultimii ani graţie unei colaborări mai strânse au autorităţile parcului”, afirmă autorii studiului.

“Anumiţi crescători fulani de animale reprezintă o gravă ameninţare pentru speciile sălbatice” în toată această regiune, au adăugat, cu îngrijorare, reprezentanţii ONG-ului Traffic.

“S-a dovedit că Fulani şi Mbororo (o subramură a populaţiei fulani), adeseori înarmaţi pentru bine pentru propria protecţie, ucid elani de Derby şi bivoli pentru a le vinde carnea şi pentru a otrăvi prădătorii, precum leii, pentru a preveni atacurile acestora asupra turmelor lor de animale domestice”.

Membrii comunităţii fulani “sunt implicaţi, de asemenea, în traficul transfrontalier cu produse specifice, precum fildeşul şi pielea de leopard, în principal către Sudanul de Sud şi Uganda”, potrivit organizaţiei Traffic.

“Potrivit unor informatori credibili,o reţea independentă şi militarizată de braconaj vizează mamiferele mari din aceste spaţii protejate” din această parte a Africii centrale, afectată de “instabilitate politică, absenţa guvernării şi menţinerii ordinii publice”, a subliniat acelaşi ONG.

“Aceşti braconieri vând carnea unor indivizi şi restaurante din oraşe şi satele periferice şi transportă produse de valoare, precum fildeş, piei şi alte trofee, spre marile municipalităţi pentru a continua să finanţeze braconajul. Acest grup este constituit din actori locali şi străini, echipaţi cu arme semiautomate”.

“Comunităţile învecinate exercită, de asemenea, o presiune asupra faunei sălbatice locale”, dezvăluie specialiştii de la Traffic, fapt care “fragilizează şi mai mult populaţiile de specii ameninţate şi aflate deja în declin, precum elefanţii şi cimpanzeii”.

Vânătoarea este într-adevăr “o sursă de venit” pentru locuitori, în contextul în care aproape 20% din totalul bărbaţilor din nord-estul RDC au recunoscut că “practică braconajul la scară mică”.

Tags: Africa centralăbraconiericongoLRAONGparcuri naţionale
Categorii: Știrile zilei