X

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare cu câteva obiective turistice din Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Plaiul Codrilor”. Ghizii au cunoscut exponatele deosebite, precum zestrea miresei și covorul dorului din Muzeul Casa Mare și au făcut plăcințele la Complexul Vatra Dumeștilor din Vorniceni, transmite MOLDPRES.

Participanţii au împletit colăcei la atelierul culinar, organizat de „Fantezii cu Făină” în Lozova; au vizitat Centrul de Informare Turistică „High la Dolna”, dar și Campingul Dolna, situat în apropierea Izvorului și Poienei Zamfirei; au interacționat cu cele mai fericite albine de la Conacul Mierii din Micleușeni și, tot aici, au savurat dintr-un prânz copios cu bucate tradiționale; au urmărit creația din ceramică neagră a lui Zaharia Triboi în Ciorești; au explorat posibilitățile de cazare și zona verde din Camping pe Toloacă la Milești, iar, pe final de călătorie, au degustat vinuri cu arome prețioase de la Vinăria Vornic.

Această activitate este implementată în cadrul Proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Asistența Poloniei și implementat de Solidarity Fund PL in Moldova. Proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală” contribuie la procesul de dezvoltare rurală nu doar prin valorificarea potențialului local, dar și prin promovarea acestuia, oferind suport în crearea Organizațiilor de Management a Destinației, precum ar fi cele din Plaiul Codrilor și Lunca Prutului.

Citește și: AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie

Asociația GAL „Plaiul Codrilor” este formată din diverşi actori locali, reprezentanți ai sectorului public, asociativ şi antreprenorial din teritoriul a 13 unităţi teritorial-administrative cum ar fi  Dolna, Micleuşeni, Lozova,  Vorniceni, Cioreşti, Pârjolteni, Ciuteşti, Selişte,  Vânători,  Bălăneşti,  Mileşti, Boldureşti şi  Brătuleni – în conformitate cu cerințele metodologiei de constituire a GAL-urilor şi cu criteriile Programului LEADER. Componența actuală a fost obținută în perioada 2021-2022, când, urmare a mai multor întâlniri, discuții şi ateliere de lucru, a fost inițiat şi efectuat procesul de extindere teritorială a GAL cu peste 100%.

Parteneriatul inițial, stabilit în anul 2018 urmare a procesului de lucru desfăşurat în perioada 2017- 2018, a fost constituit din actorii activi ai localităţilor  Dolna,  Micleuşeni, Lozova şi Vorniceni (toate din raionul  Străşeni). Extinderea a pornit din inițiativa reprezentanților organelor de conducere ale GALului, întrucât existau legături de colaborare şi prietenie mai ales între APL-urile învecinate şi, respectiv, au început primele discuții despre o potențială implicare a mai multor primării în activitatea GAL „Plaiul Codrilor”.

 

Tags: Grupul de Acţiune LocalăPlaiul Codrilorsectorul turistic
Social