X

Grupul farmaceutic german Bayer, obligat să despăgubească un medic italian afectat de probleme respiratorii după tratamentul cu Lipobay

Curtea Supremă din Italia a obligat grupul farmaceutic german Bayer să despăgubească un medic veterinar din Veneţia, care a suferit probleme respiratorii şi musculare după ce a urmat tratamentul cu medicamentul împotriva colesterolului Lipobay, retras de pe piaţă voluntar de companie în anul 2001, informează luni EFE, citând medii locale, potrivit agerpres.   

Bayer a făcut recurs la sentinţa pronunţată în 2018 de Tribunalul de Apel din Veneţia care decisese în favoarea medicului şi căruia acum Curtea i-a făcut dreptate, fără se se ştie însă la ce sumă se va ridica indemnizaţia oferită de Bayer, au informat luni medii locale.

Medicul a făcut tratament cu acest medicament în 1999, după care a început să aibă probleme serioase de sănătate, care au necesitat inclusiv spitalizarea sa în mai multe ocazii.

Magistraţi italieni au considerat că prospectul medicamentului anti-colesterol Lipobay nu era suficient de clar pentru a informa despre riscurile asociate administrării acestui medicament, pe care l-au considerat “dăunător şi defectuos”.

Judecătorii au remarcat că retragerea de pe piaţă a medicamentului, “deşi voluntară evidenţiază o încălcare a principiului precauţiei înainte de comercializarea sa” şi a considerat că grupurile farmaceutice trebuie să avertizeze clar în prospecte despre riscurile unui produs pentru consumatori, în funcţie de condiţiile personale şi de patologii.

În august 2001, Bayer a retras Lipobay, al treilea său medicament cel mai vândut în lume, pentru efectele sale secundare, după ce peste 100 de persoane care făceau tratament cu acest medicamente au murit, sau au suferit de probleme respiratorii, slăbiciune musculară sau de insuficienţă renală.

Tags: BayerLipobaymedicvenetia
Categorii: Diaspora