X

Grupul farmaceutic Merck a fost pus sub acuzare pentru ‘înşelăciune în formă agravată’

Filiala franceză a grupului farmaceutic german Merck a anunţat miercuri punerea sa sub acuzare pentru “înşelăciune în formă agravată” în secţiunea penală a procesului ce i-a fost intentat după ce a modificat formula medicamentului Levothyrox, informează AFP, potrivit agerpres.

“Directorul Merck din Franţa a fost audiat” marţi la Tribunalul Judiciar din Marsilia, o audiere la finalul căreia “judecătorul de instrucţie a decis să pună compania Merck sub acuzare pentru înşelăciune în formă agravată”, a anunţat grupul farmaceutic într-un comunicat.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

Punerea sub acuzare a fost asociată cu “modalităţi de informare implementate în momentul tranziţiei de la vechea la nouă formulă, în 2017”, pentru acest medicament prescris împotriva hipotiroidiei, a precizat compania farmaceutică.

Noua compoziţie a medicamentului, ce modifică unii dintre excipienţii săi pentru a aduce mai multă stabilitate produsului farmaceutic, a fost reclamată, între martie 2017 şi aprilie 2018, de aproximativ 31.000 de pacienţi care s-au confruntat cu migrene, insomnii şi ameţeli.

O anchetă penală pentru înşelăciune în formă agravată, omucidere şi vătămări involuntare a fost deschisă în 2018.

“Această punere sub acuzare nu vizează în niciun caz calitatea noii formule a medicamentului Levothyrox”, au dat asigurări reprezentanţii producătorului farmaceutic Merck, care au subliniat faptul că au dorit “să aducă orice precizare necesară pentru a informa publicul că nicio infracţiune penală, de orice natură ar fi ea, nu a fost comisă”.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

În secţiunea civilă a procesului, Curtea de Casaţie din Franţa a respins în martie recursul grupului Merck, ce a fost condamnat în 2020 la plata unor despăgubiri pentru peste 3.300 de pacienţi care au suferit efecte secundare în urma schimbării formulei iniţiale a medicamentului Levothyrox.

În decizia sa, cea mai înaltă instanţă franceză a estimat că “atunci când compoziţia unui medicament se modifică şi când această evoluţie a formulei sale nu este semnalată în mod explicit în prospect, producătorului şi operatorului le poate fi reproşată o lipsă de informare a publicului”, care poate “să cauzeze un prejudiciu moral”.

Tags: Curtea de CasaţiefrantaLevothyroxmarsiliamedicamentMerckTribunalul Judiciar din Marsilia
Categorii: Știrile zilei