X

Guaido: Ajutorul umanitar trimis de SUA este în drum către Venezuela

Ajutorul umanitar trimis de Statele Unite şi aliaţii lor ”este în drum către Venezuela”, a anunţat sâmbătă opozantul Juan Guaido, lansând din Columbia procesul de trecerea frontierei, închisă de regimul chavist, relatează AFP, scrie News.ro .

”Ajutorul umanitar este în drum către Venezuela în mod paşnic şi liniştit, pentru a salva vieţi”, a declarat în oraşul de frontieră Cucuta Guaido, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşdinte interimar al Venezuelei.

Citește și : Măsuri extreme în Venezuela: Guvernul închide COMPLET frontierele, invocând AMENINȚĂRI la adresa suveranităţii

Liderul opoziţiei venezuelene şi-a reiterat apelul adresat armatei de a lăsa să treacă ajutoarele care se acumulează în depozite la Cucuta, de la 7 februarie, dar pe care regimul lui Nicolas maduro îl refuză, considerându-l o măsură prealabilă unei intervenţii militare americane cu scopul de a-l înlătura de la putere.

”Apelul adresat forţelor armate este foarte clar: bine aţi venit de partea corectă a istoriei, bine aţi venit, militari care treceţi astăzi de partea Constituţiei”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, referindu-se la patru militari din cadrul Gărzii Naţionale Bolivariene care au dezertat sâmbătă şi au trecut frontiera în Columbia.

Guaido a lansat totodată ”un apel către poporul chavist, poporului care astăzi vrea să se întâlnească pe aceste poduri” frontaliere între Venezuela şi Columbia.

”Vă chemăm”, a spus el, ”ca şi voi să manifestaţi în acest moment istoric al Venezuelei, pentru ca să înceteze uzurparea” puterii de către Nicolas Maduro, pe care adversarii săi îl acuză că a fost reales în mod fraudulos.

Ajuns vineri la Cucuta, în pofida unui ordin judiciar care-i interzice să părăsească ţara, preşedintele Parlamentului venezuelean, dominat de opoziţie, era însoţit de către preşedinţii Columbiei, Chile, Paraguayului şi de secretarul general al Organizaţiei Statelor Amricane (OEA).

Citește și : Donald Trump şi o comedie din franciza „Sherlock Holmes”, principalii ”câştigători” ai premiilor anuale Zmeura de Aur

”Cerem să se permită intrarea (ajutorului) în pod paşnic pe teritoriul venezuelean (…). Împiedicare lui ar fi o atingere la adresa drepturilor umane şi ar putea constitui o crimă contra umanităţii”, a declarat la rândul său preşedintele columbian Ivan Duque,în această conferinţă de presă.

Într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare, Unitatea columbiană de Gestionare a Riscurilor de Catastrofe (UNGRD) a precizat că ”14 vehicule au fost încărcate”, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ”cu aproxmativ 20 de tone (…) de colete alimentare, de igienă şi produse medicale”.

Tags: Ajutorul umanitarcolumbiaCucutaGuaidoNicolas MaduroOEAVenezuela
Categorii: Știrile zilei