Guleniştii complotau împotriva lui Erdogan printr-un joc instalat pe mobil

Publicat:

Autorităţile judiciare turce afirmă că presupuşii responsabili ai puciului eşuat din 2016 comunicau prin intermediul unei aplicaţii criptate sub acoperirea unui joc popular pe mobil, informează vineri agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit agenţiei turce, susţinătorii lui Gulen au recurs la aplicaţia ‘2048 Fun And Relaxing Game’, de la numele foarte popularului joc matematic ‘2048’, care le servea în realitate drept mesagerie criptată.


Citeşte şi: Lumea toată TREMURĂ în faţa unei confruntări militare între Rusia şi SUA

Ankara îl acuză pe Fetullah Gulen, influent predicator instalat în SUA de la sfârşitul anilor 1900, să a orchestrat puciul ce viza răsturnarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Gulen neagă în mod ferm orice implicare.

Anadolu nu explică funcţionarea presupusei scheme de comunicare, însă afirmă că examinarea materialului digital al mai multor persoane arestate în cadrul unor anchete ce vizează puciul eşuat a permis descoperirea mai multor aplicaţii folosite de susţinătorii lui Gulen pentru a comunica, printre care ‘2048 Fun and Relaxing Puzzle Game’.

Mai mult de 55.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor declanşate după tentativa de lovitură de stat întreprinsă în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016. În cazul multora, principalul element de incriminare este descărcarea aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock, considerată de Ankara un instrument de comunicare privilegiat al puciştilor.

Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia

Însă procurorul Ankarei a declarat la sfârşitul lui decembrie că 11.480 de persoane au descărcat ByLock fără să ştie, dorind să acceadă la alte aplicaţii mobile. O strategie a reţelelor pro-Gulen, potrivit autorităţilor turce, menită să-i camufleze pe adevăraţii utilizatori ai mesageriei. După această descoperire, mai mult de 1.800 de funcţionari destituiţi după puciul eşuat au fost reintegraţi în funcţii publice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.