X

Guterres a lansa un apel de urgenţă la donaţii de aproape 400 milioane de dolari pentru victimele din Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat marţi un apel de urgenţă la donaţii de aproape 400 milioane de dolari pentru ajutorarea timp de trei luni a populaţiilor victime ale cutremurului în Siria, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Astăzi, anunţ că ONU lansează un apel umanitar de 397 milioane de dolari pentru populaţiile victime ale seismului care a devastat Siria. Aceasta va acoperi o perioadă de trei luni’, a declarat Guterres în faţa presei, precizând că un apel similar este în pregătire şi pentru Turcia.

Citește și : NATO devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina

Secretarul general al ONU a chemat toate statele membre să ‘finanţeze integral şi fără întârziere’ acest apel la donaţii, pentru a garanta ‘un ajutor umanitar de care aproape 5 milioane de sirieni au nevoie disperată – printre care adăposturi, îngrijiri medicale, hrană’.

În faţa aceste situaţii fără precedent, preşedintele sirian Bashar al-Assad a acceptat luni deschiderea a două puncte de trecere transfrontaliere între Turcia şi zonele rebele din nord-vestul Siriei, în condiţiile în care convoaie ONU puteau până acum să treacă printr-un singur post de frontieră în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.

‘Suferinţa umană cauzată de această catastrofă naturală epică nu trebuie să fie agravată şi mai mult de obstacole create de oameni – acces, finanţare, aprovizionare’, a subliniat Guterres, cerând din nou ca ajutorul să poată fi transportat ‘pe toate rutele, fără restricţii’.

Citește și : Primul avion saudit în peste zece ani a aterizat în Siria pentru a aduce ajutoare

Convoaie ale ONU trec de joi prin punctul transfrontalier de la Bab al-Hawa şi un prim convoi a traversat marţi unul din cele două puncte noi. ONU a indicat, în schimb, luni că nu a putut organiza deocamdată un convoi între liniile de front în Siria.

Tags: bashar al assadGuterresONUsiriaturcia
Categorii: Sinteze