X

Guterres cataloghează situația din Yemen drept ‘cea mai gravă criză umanitară din lume’

Yemenul are nevoie de asistenţă umanitară de aproape 3 miliarde de dolari în acest an pentru ca milioane de locuitori înfometaţi, bolnavi şi refugiaţi să supravieţuiască războiului din ţara lor, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia unei conferinţe a donatorilor, ce are loc marţi la Geneva, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit lui Guterres, ‘Yemenul constituie cea mai gravă criză umanitară din lume’, după trei ani de conflict 22,2 milioane de locuitori din totalul de 27 de milioane având nevoie de ajutor umanitar.

Citește și: În ciuda lui Trump. Peste 1200 de migranți au plecat în convoi spre granița SUA

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, doi dintre principalii actori militari în conflict, au promis să acorde 930 milioane de dolari, contribuind la atingerea pragului de 40% din cele 3 miliarde de dolari, la începutul reuniunii de la Geneva.

În Yemen, un stat sărac şi înainte de izbucnirea conflictului, aproape 18 milioane de oameni nu au asigurate în prezent resurse sigure de hrană, iar 8 milioane sunt ameninţaţi de foamete. Aproape jumătate din copiii de vârstă preşcolară suferă de malnutriţie cronică, care le afectează dezvoltarea fizică şi mintală.

Citește și: Șeful EPA este luat în colimator de Casa Albă. Asupra lui planează o suspiciune imobiliară

În intervenţia sa, secretarul general al ONU le-a reamintit statelor donatoare că Yemenul a arătat o mai mare generozitate decât multe ţări bogate, preluând numeroşi refugiaţi somalezi. ‘Prin urmare, este datoria noastră să răspundem generozităţii pe care yemeniţii au arătat-o întotdeauna celor în nevoie’, a subliniat Guterres.

El a avertizat însă că nicio sumă de bani nu va putea să pună capăt conflictului. ‘O rezolvare politică negociată printr-un dialog intra-yemenit incluziv este unica soluţie’, a subliniat secretarul general al ONU.

Tags: Antonio GuterresArabia sauditaEmiratele Arabe UniteONUYemen
Categorii: Știrile zilei