Guterres: Forţa G5-Sahel nu va fi suficientă pentru a lupta împotriva terorismului în Africa de Vest

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri la Nairobi că forţa comună antijihadistă a G5-Sahel nu va fi suficientă pentru a împiedica avansul jihadismului în Africa de Vest şi s-a declarat pregătit să susţină orice nouă iniţiativă a liderilor africani, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Din păcate, constatăm că terorismul avansează” în vestul continentului, a declarat Guterres în faţa presei, la deschiderea unei conferinţe de două zile în capitala Kenyei despre lupta împotriva terorismului în Africa.


Citește și : Merkel dă asigurări că se simte ‘foarte bine’: Nu există motive de îngrijorare

“A început în Mali, apoi s-a extins în Burkina Faso, în Niger şi, în prezent, dacă vorbiţi cu preşedinţii din Ghana, Benin, Togo şi Coasta de Fildeş, ei vă vor spune că terorismul ajunge la frontierele ţărilor lor. Ceea ce înseamnă că este esenţial ca forţele africane însărcinate cu contraterorismul să aibă mandatul şi finanţarea corespunzătoare”, a explicat Guterres.

“Însă sunt nevoit să vă spun că, din moment ce lucrurile au evoluat în acest fel, trebuie să fim deschişi la iniţiative care trec dincolo de G5-Sahel”, a adăugat el.

“Mă gândesc acum că ar fi important să fim pregătiţi să susţinem orice iniţiativă africană care implică ţările din regiune care sunt îngrijorate de răspândirea acestei ameninţări”, a mai spus Guterres.

Şefii de stat din vestul Africii “consideră că avem nevoie de un răspuns mai ferm şi colectiv şi că întreaga comunitate internaţională trebuie să găsească mecanisme care să permită să susţină acest lucru pe deplin”, a mai afirmat el.

Guterres şi-a exprimat regretul că nu a reuşit ca G5-Sahel să fie inclus în Capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite, cum au cerut de mai multe ori statele sale membre (Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania, Ciad).

Citește și : Fostul preşedinte francez Hollande, audiat ca martor la cererea justiţiei braziliene în legătură cu oferta de avioane Rafale

Capitolul VII permite recurgerea la sancţiuni şi chiar la forţă. Activarea sa ar facilita finanţarea G5-Sahel şi ar putea să o transforme într-o forţă a ONU.

Deşi bugetul acestei forţe de 5.000 de militari a fost obţinut în cadrul unor reuniuni de donatori internaţionali, fondurile întârzie să sosească. În doi ani, ea a desfăşurat o serie de operaţiuni, fără un impact real la faţa locului, unde nu s-a confruntat încă direct cu jihadiştii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la Paris

VIDEO - Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la Paris Controversata pugilistă algeriană Imane Khelif a devenit campioană olimpică la categoria 66...

Recomandări pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, odată cu deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025

Recomandări pentru autorizarea desfășurării vânătorii în zona de frontieră, odată cu deschiderea sezonului de vânătoare 2024-2025 ✔️ Obținerea avizului pentru vânătoare: Sectorul Poliției de Frontieră...

Un suspect dintr-un dosar de contrabandă, reținut pentru amenințare și violență asupra unui funcționar public

Un suspect dintr-un dosar de contrabandă, reținut pentru amenințare și violență asupra unui funcționar public Un conațional, care este acuzat de amenințare sau violență asupra...

Luptătorii Radu Lefter și Maxim Saculțan, eliminați în prima rundă a Jocurile Olimpice

Luptătorii Radu Lefter și Maxim Saculțan, eliminați în prima rundă a Jocurile Olimpice Luptătorii de stil liber Radu Lefter (97 kg) și Maxim Saculțan (65...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.