X

Guterres îi cere Kremlinului să prelungească acordul de cereale, în schimbul accesului la SWIFT

Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a propus Kremlinului să prelungească acordul de cereale, în schimbul conectării unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei la sistemul SWIFT, transmite Reuters, citând trei surse, potrivit realitatea.md.

Reconectarea Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT reprezintă condiția-cheie a Rusiei pentru prelungirea acordului de cereale, care expiră pe 17 iulie.

Citește și : Președinta Bundestagului face o vizită în Republica Moldova

Banca Agricolă a Rusiei a nimerit în lista sancțiunilor UE în iunie 2022, din cauza invaziei Federației Ruse în Ucraina. Deși Uniunea Europeană a anunțat în luna mai a acestui an că nu analizează restabilirea băncilor rusești, blocul ia în considerare conectarea unei filiale a Rosselkhozbank la SWIFT, fapt ce va permite tranzacțiile cu cerealele și îngrășămintele rusești.

Potrivit surselor consultate de Reuters, Guterres i-a propus lui Putin să prelungească acordul de cereale pentru câteva luni, dând răgaz UE să reconecteze filiala Rosselhozbank la SWIFT.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat reporterilor că Guterres i-a trimis marți o scrisoare lui Putin, în care i-a propus câteva modalități de facilitare a exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, asigurând în continuare furnizarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Citește și : Ce vrea România de la summit-ul NATO?

„Obiectivul constă în a elimina obstacolele care afectează tranzacțiile financiare prin intermediul Băncii Agricole a Rusiei, care reprezintă o mare îngrijorare pentru Federația Rusă, și, în același timp, în a asigura fluxul neîntrerupt de cereale ucrainene prin Marea Neagră”, a menționat Dujarric.

Oficialul nu a oferit detalii despre propunere, dar a adăugat că Guterres interacționează cu toate părțile implicate în această chestiune și este gata să continue să discute cu Rusia.

Tags: cerealeGuterreskremlinSWIFTucraina
Categorii: ExterneRăzboi in Ucraina