X

Guterres: Lumea este în faţa unui ‘moment de pericol’ după decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa ‘independenţă’ a regiunilor Doneţk şi Lugansk

Lumea este în faţa unui “moment de pericol”, a atenţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, denunţând din nou “încălcările” comise de Moscova la adresa Kievului, informează AFP, potrivit agerpres.

“Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa ‘independenţă’ a regiunilor Doneţk şi Lugansk – şi urmarea – sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Guterres în deschiderea unei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Citește și : Guvernatorul Băncii Angliei le sugerează angajaţilor săi să NU ceară creşteri de salarii

Luând cuvântul imediat după, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia. “Ucraina nu a plănuit niciodată şi nu plănuieşte nicio operaţiune militară în Donbas”, a declarat Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut ONU “acţiuni concrete şi rapide” pentru a opri angrenajul alimentat, potrivit lui, de Rusia şi desfăşurările sale militare.

“Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi”, a atenţionat Dmitro Kuleba.

Reuniunea Adunării Generale, la care participă 193 de membri ai ONU, este o sesiune anuală asupra “teritoriilor ucrainene ocupate temporar”, organizată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Citește și : Diplomaţii ruşi PLEACĂ din Ucraina! Drapelul ţării lor a fost dat jos de pe ambasada de la Kiev

Mai mulţi miniştri ar urma să aibă intervenţii în timpul reuniunii ce va dura pe întreaga durată a zilei de miercuri. Chiar dacă nu era prevăzut iniţial, Antonio Guterres a decis să participe la reuniune după ce s-a întors grabnic la New York, anulându-şi în ultima clipă o deplasare în Africa.

Tags: Antonio GuterresDonbaskievKulebamoscovaONU
Categorii: Diaspora