Guterres: Milioane de vieţi în joc din cauza lipsei de solidaritate

Publicat:

“Milioane” de vieţi sunt în joc dacă solidaritatea nu se exercită în lume, în special cu ţările cele mai sărace în faţa pandemiei de coronavirus, a avertizat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de AFP, scrie agerpres.

“S-a dovedit că virusul poate fi oprit. Trebuie să fie oprit. Şi noi lăsăm virusul să se răspândească precum un incendiu – în special în regiunile cele mai vulnerabile în lume -, aceasta va ucide milioane de oameni”, a declarat el într-o videoconferinţă de presă.


Citește și : Bilanțul epidemiei de coronavirus în lume

“Solidaritatea mondială nu este doar un imperativ moral, ea este în interesul tuturor”, a insistat Antonio Guterres.

“Trebuie să trecem imediat de la o situaţie din care fiecare ţară îşi aplică propriile sale strategii de sănătate la o situaţie care asigură, cu toată transparenţa, un răspuns mondial coordonat, inclusiv ajutând ţările care sunt mai puţin pregătite să facă faţă crizei”, a pledat Guterres.

Secretarul general al ONU a invitat guvernele “să susţină fără rezerve efortul multilateral al luptei împotriva virusului, desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”. “Catastrofa sanitară arată clar că nu suntem atât de puternici”, precum “se anticipase, în sistemele de sănătate”, a relevat el.

Pe planurile economic şi financiar, “trebuie să ne concentrăm pe oamenii cei mai vulnerabili, lucrătorii cu salarii mici, întreprinderile mici şi mijlocii. “Aceasta înseamnă un sprijin salarial, asigurări, protecţie socială şi prevenirea falimentelor şi pierderilor de locuri de muncă”, a cerut Antonio Guterrres.

Citește și : Marea Britanie va repatria o parte din trupele sale din Irak

Trebuie de asemenea “un angajament pentru a asigura facilităţi financiare adecvate pentru a susţine ţările în dificultate”, a cerut secretarul general, subliniind că Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială joacă un rol-cheie în această privinţă.

“Trebuie să ne abţinem de la tentaţia de a recurge la protecţionism. Este momentul să demontăm barierele comerciale şi să restabilim lanţurile de aprovizionare”, a mai spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN

Cum arată Ziua Vinului în fotografii în PMAN Sursa: ipn.md

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT IT Career Expo 2024, considerat de specialişti...

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.