Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

Publicat:

Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

Conform legislaţiei autonomiei din Găgăuzia, Evghenia Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară după două încercări eşuate de a numi Comitetul Executiv. Aşa se arată în Ulojenie – legea supremă a autonomiei.

Conform articolului 69 al documentului, başcanul „are dreptul de a dizolva anticipat Adunarea Populară a Găgăuziei în cazul în care este imposibilă formarea Comitetului Executiv al Găgăuziei în termen de 45 de zile de la formularea propunerii privind componenţa acesteia sau dacă proiectul de lege privind bugetul Găgăuziei este blocat în termen de două luni. Adunarea Populară poate fi dizolvată după consultarea șefului cu fracțiunile și cu Prezidiul Adunării Populare, transmite Realitatea.md.


Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

Adunarea Populară poate fi dizolvată numai după respingerea de cel puțin două ori a propunerii șefului privind componența Comitetului Executiv”.

Pe de altă parte, articolul 55 al Regulamentului Adunării Populare, în care se menționează că aceasta poate fi dizolvată de bașcan, a fost abrogat prin decizie de judecată.  În legislația din Găgăuzia se arată că hotărârea a fost luată de instanță pe 18 mai 2013.

Deși exponenții Partidului Șor vorbeau despre dizolvarea Adunării Popularea Găgăuziei, după două încercări nereușite de a numi Comitetul Executiv, vineri aleșii din regiuni discută pentru a treia oară chestiunea.

CEC ne-a comunicat că prevederi în legislația electorală națională privind dizolvarea Adunării Populare nu se găsesc. În același timp, conform responsabililor, chestiunea nu ține de competența instituției.

Citeşte şi: Centrele de cazare temporară pentru refugiații din Ucraina vor fi ÎNCHISE – Stiripesurse.md

Anterior, deputații Adunării Populare au avut două încercări de a numi Comitetul Executiv. Se vehicula că numirea noilor membri nu poate avea loc, deoarece aceștia ar fi picat testul la limba găgăuză, însă președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, declara ulterior că este vorba despre greșeli tehnice.

Din componență a noului Comitet Executiv fac parte mai mulţi exponenţi ai Partidului Şor, după investirea funcției de başcan a Evgheniei Guţul, inclusiv primarul de Orhei, Pavel Verajanu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.