X

Guțul, principalele realizări în calitate de bașcan al Găgăuziei

Guțul, principalele realizări în calitate de bașcan al Găgăuziei

Peste 50 de kilometri de drumuri noi cu fonduri extrabugetare de la sponsori  și peste 20 de locuri de joacă pentru copii și sport au apărut în Găgăuzia pe parcursul primului an de activitate al bașcanului Evghenia Guțul.

Sunt renovate spitale și centre de sănătate, instituții de învățământ și alte facilități sociale. Șefa autonomiei a declarat acest lucru în cadrul raportului privind activitatea desfășurată pe parcursul primului an de mandat. La festivitățile organizate în cinstea aniversării au participat locuitori ai autonomiei, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei, corpul primarilor, clerici și oaspeți din alte regiuni ale țării, potrivit breakingnews.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Principalele schimbări socio-economice din regiune au loc în cadrul programului “Găgăuzia – colț de rai”, care a fost principala promisiune electorală a Evgheniei Guțul și are drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor din autonomie.

“Am început lucrările la sfârșitul lunii iulie a anului trecut. Am reușit multe în această perioadă, dar avem și mai multe de implementat. Vom investi fonduri semnificative în repararea și construirea de drumuri, în crearea de noi zone de recreere și locuri de joacă și în modernizarea întregii infrastructuri sociale. În același timp, vom dezvolta economia regiunii prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, prin atragerea de investiții și prin crearea de noi locuri de muncă”, a declarat bașcanul.

Unul dintre principalele rezultate ale primului an de mandat este că puterea executivă și cea legislativă lucrează împreună, a fost găsit un compromis. Unitatea internă face posibilă confruntarea cu atacurile autorităților centrale, care încearcă să sugrume autonomia din punct de vedere economic și să împiedice implementarea proiectelor de infrastructură și sociale.

“Împreună am reușit să obținem anularea la Curtea Constituțională a modificărilor discriminatorii la Codul Fiscal adoptate de fracțiunea PAS. Victoria noastră convingătoare a demonstrat încă o dată că autoritățile și oamenii din Găgăuzia își ating întotdeauna obiectivele atunci când se unesc și acționează împreună”, a declarat Evghenia Guțul.

O altă încercare de a pune presiune pe autonomie din partea autorităților centrale sunt demersurile de a izola Găgăuzia de partenerii externi. PAS consideră cooperarea cu Moscova și Ankara o crimă. Bașcanul a povestit cum au fost împiedicate parteneriatele cu rușii și turcii. Misiunile diplomatice acreditate la Chișinău au fost sfătuite ferm de Ministerul de Externe să nu contacteze autoritățile legitime găgăuze.

Cu toate acestea, blocada a fost periclitată. Evghenia Guțul s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, iar Ankara a asigurat Găgăuzia de sprijin în continuare. Iar la Moscova, bașcanul Găgăuziei a avut o întâlnire personală cu președintele Federației Ruse. Datorită dialogului cu Vladimir Putin, agrarienii din Găgăuzia au reușit să deblocheze exporturile pe piața rusă.

Bașcanul a declarat că autonomia depune eforturi susținute pentru a păstra și promova limba găgăuză, tradițiile și cultura găgăuză. Numărul disciplinelor în limba maternă a crescut în școli. Tinerii profesori care predau astfel de lecții primesc un salariu dublu. Numărul preșcolarilor care vorbesc într-o oarecare măsură limba găgăuză a crescut la 89%.

Ilan Șor, liderul blocului “Victorie”, contribuie la implementarea proiectelor în Găgăuzia. El a favorizat obținerea unor plăți lunare în valoare de 2.000 de lei la pensiile și salariile bugetarilor. Din mai până în iulie, beneficiarii programului au primit deja trei plăți lunare, iar numărul lor doar în autonomie a depășit 30 de mii de persoane!

“Evghenia Guțul este o adevărată luptătoare care apără interesele poporului. Este o persoană foarte deschisă, comunicativă, inteligentă și cu viziune. Sub conducerea ei, se vorbește despre Găgăuzia în întreaga lume. Ea apără interesele găgăuzilor în fiecare zi și luptă pentru drepturile autonomiei”, a declarat Ilan Șor. Politicianul și filantropul a asigurat că va susține în continuare Găgăuzia și toți locuitorii ei.

Evghenia Guțul i-a mulțumit lui Ilan Șor pentru atitudinea sa respectuoasă față de locuitorii Găgăuziei și pentru contribuția sa inestimabilă la dezvoltarea infrastructurală, socială și culturală a autonomiei.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

“Multe dintre faptele bune ale lui Ilan Mironovici – ajutorarea familiilor numeroase și monoparentale, ajutorarea persoanelor grav bolnave sunt fapte bune realizate fără a fi făcute publice. Îi suntem sincer recunoscători pentru acest sprijin dezinteresat și pentru grija pentru poporul nostru”, a declarat bașcanul.

În mod simbolic, raportul bașcanului cu privire la munca depusă în primul an de mandat a avut loc în satul Congaz, în loc construcției GăgăuziaLand, primul parc de agrement din Găgăuzia și din tot sudul Moldovei. În ciuda obstacolelor din partea autorităților centrale și a raidurilor constante ale organelor de control, proiectul este aproape de finalizare, iar inaugurarea GăgăuziaLand va avea loc în viitorul apropiat.

Tags: Evghenia GuţulGagauziaGuțul
Politică