X

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, va avea salariu ca și Armașu. A cerut cetățenia Moldovei încă din vară

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, va avea salariu ca și Armașu. A cerut cetățenia Moldovei încă din vară

Președinția R. Moldova spune că noua guvernatoare a Băncii Naționale a depus cererea de obținere a cetățeniei R. Moldova cu jumătate de an înainte să fie numită în funcție, aruncând o lumină nouă asupra unei decizii calificată de unii drept pripită, conform Europa Liberă Moldova.

În ultimele zile ale anului trecut, puterea de la Chișinău a numit-o în fruntea Băncii Naționale a Moldovei, la 22 decembrie, pe fosta ministră de Finanțe a României, Anca Dragu, după demiterea lui Octavian Armașu, pe motiv că acesta n-ar fi făcut destul pentru elucidarea „furtului miliardului”.

Citește și Anca Dragu a devenit cetățean al R. Moldova. Decretul a fost semnat de Maia Sandu

Unii, inclusiv opoziția politică, s-au arătat surprinși de rapiditatea înlocuirii și de faptul că Dragu a primit cetățenia moldoveană cu numai o zi înaintea numirii la BNM, prin decret prezidențial.

Fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, unul dintre cei mai vocali critici ai numirii, a sugerat că repeziciunea procesului ar consolida impresia că este vorba de o „trădare” de țară.

În urma unei solicitări de informație din partea Europei Libere, Președinția R. Moldova a spus că Dragu a înaintat pe numele șefei statului o cerere de dobândire a cetățeniei moldovene pe 27 iulie 2023. Cererea a fost înregistrată în cancelaria prezidențială la 1 august 2023, ceea ce pare să arate că venirea ei la BNM a fost plănuită din timp.

Tags: Anca DraguArmașuguvernatoarea BNMsalariu
Economie