Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei: Moscova trebuie să-şi regândească exporturile

Publicat:

Rusia trebuie să regândească contururile economiei sale dependente de exporturi, pentru a se asigura că industria lucrează pentru piaţa internă, dar cele mai multe controale asupra circulaţiei capitalurilor ar trebui eliminate, a declarat joi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

“O parte substanţială” a industriei ruse ar trebui să înceapă să lucreze pentru piaţa internă, în loc să se bazeze pe exporturi pentru venituri, susţine oficialul rus.


Citește și :  De la ‘Watergate’ la ‘Partygate’: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

Acesta a adăugat că cele mai multe controale asupra circulaţiei capitalurilor ar trebui eliminate şi nu se va interzice ruşilor să deţină conturi bancare în dolari SUA sau în alte valute.

“Am avut o suprapunere de restricţii valutare. părerea mea este că ar trebui eliminate, majoritatea”, a declarat Nabiullina.

Ca răspuns la sancţiunile occidentale, care au inclus îngheţarea a aproximativ 300 miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale, Rusia a introdus controale stricte asupra operaţiunilor în valută.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va prospera chiar dacă Occidentul a impus cele mai severe sancţiuni din istoria modernă dar a precizat că vor trebui reorientate fundaţiile economiei ruse, de 1.800 miliarde de dolari.

Nabiullina a avertizat că există temeri că pierderea accesului la tehnologii va submina economia rusă.

Moscova trebuie să caute iniţiative private pentru a-şi asigura dezvoltarea tehnologică şi a preveni căderea într-o situaţie de tipul celei din era sovietică, în care Rusia să fie în urma competitorilor, a explicat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Recenta apreciere a rublei faţă de dolar a determinat solicitări din partea Guvernului rus pentru o rublă mai slabă.

Vicepremierul Andrei Belousov susţine că rubla este supraevaluată şi ar fi mult mai bine pentru industrie ca moneda Rusiei să se situeze la un curs de 70 – 80 ruble pentru un dolar, de la nivelul actual de 57 ruble pentru un dolar.

Dar Nabiullina a apărat strategia instituţiei în privinţa rublei, spunând că trebuie să rămână flotant cursul de schimb al rublei.

Citește și : Consiliului Europei constată progrese şi lipsuri în protecţia femeilor din România împotriva violenţei

Ritmul creşterii preţurilor, care au urcat semnificativ din martie în urma impunerii sancţiunilor, a scăzut mai rapid decât previziona Banca Rusiei, care estimează la finalul anului o inflaţie aproape de 14%, a declarat Nabiullina.

De asemenea, a adăugat oficialul, declinul economiei ruse în 2022 ar putea fi mai redus decât se previziona iniţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.