X

Guvernatorul provinciei Kirkuk a fost DEMIS de parlamentul irakian

Parlamentul irakian a votat joi pentru demiterea guvernatorului provinciei Kirkuk după o cerere în acest sens din partea premierului Haider al-Abadi, relatează Reuters şi AFP, conform agerpres.

Decizia demiterii guvernatorului Najm Eddine Karim (foto) survine după ce Kirkuk – o provincie bogată în petrol, revendicată atât de guvernul central de la Bagdad cât şi de regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului – a decis să participe la referendumul stabilit pentru 25 septembrie privind independenţa Kurdistanului irakian.

Joi, preşedintele parlamentului irakian Salim al-Joubouri a înscris votul asupra demisiei lui Najm Eddine Karim pe ordinea de zi a adunării după ce a primit o scrisoare din partea biroului premierului Haider al-Abadi.

Citeşte şi: O organizaţie nord-coreeană cere ca SUA să fie ‘OMORÂTE în BĂTAIE’, precum ‘CÂINII TURBAŢI’

Cei 173 de deputaţi prezenţi au votat în unanimitate pentru demiterea guvernatorului, în absenţa deputaţilor kurzi care, pentru a doua oară în această săptămână, s-au retras din adunare după voturile exprimate împotriva referendumului.

Bagdadul şi vecinii Irakului se opun referendumului iar la începutul acestei săptămâni parlamentul irakian l-a autorizat pe Abadi ‘să ia toate măsurile’ pentru a păstra unitatea naţională.

La 25 septembrie, aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt chemaţi să voteze pentru sau împotriva independenţei Kurdistanului irakian, care s-a bucurat de autonomie începând din 1991.

Tags: Haider al-AbadiIrakKurdistanNajm Eddine Karimprovincia KirkukSalim Al-Joubouri
Categorii: Sinteze