X

Guvernatorul statului New York acuză administraţia Trump de ȘANTAJ

Guvernatorul statului american New York, Andrew Cuomo, acuză administraţia Trump, într-o carte ce va apărea săptămâna viitoare, de ‘şantaj’ din cauza ameninţărilor voalate formulate de şeful de personal al Casei Albe, Mark Meadows, în perioada de apogeu a crizei coronavirusului, notează joi dpa, potrivit agerpres.

Cartea de 380 de pagini a lui Cuomo, intitulată ‘American Crisis: Leadership Lessons from the COVID-19 Pandemic’, o perspectivă personală asupra modului în care a gestionat epidemia, dezvăluie că, la sfârşitul lui martie, Meadows l-a sunat pe guvernator pentru a-i cere rezultatele testelor clinice cu hidroxiclorochină, un medicament foarte lăudat la acea vreme de preşedintele Trump drept un potenţial tratament universal pentru COVID-19.

Citește și: Donald Trump a revenit în Biroul Oval

În acea perioadă, spitale din New York efectuau teste cu privire la eficacitatea medicamentului, din cauza ratei foarte mari de infectare în acest stat.

Cuomo îşi aminteşte că i-a spus lui Meadows că, atunci când rezultatele vor fi gata, vor fi trimise agenţiei federale Food and Drug Administration (FDA). Meadows i-a răspuns că guvernul federal urma să deblocheze finanţarea pentru sănătate către statele federale, ‘dând de înţeles cu putere’ că, dacă testele nu vor veni în curând, New York-ul ‘nu va primi nicio finanţare’.

Cuomo afirmă că această condiţionare încalcă prevederile secţiunii 101 din codul etic al funcţionarilor guvernamentali.

Într-un alt pasaj, Cuomo îşi aminteşte cum în aprilie, cu sprijinul secretarului Trezoreriei, Steve Mnuchin, l-a convins pe Trump să fie de acord să elimine cota de 25% din cheltuielile Agenţiei Federale pentru Managementul Urgenţelor, pe care statul New York trebuia să o plătească pentru ajutorul pentru epidemie, şi cum nu a trecut mult timp până când preşedintele i-a înşelat pe newyorkezi.

‘Până în ziua de azi, FEMA continuă refuze să acorde scutirea cu care preşedintele a fost de acord’, scrie Cuomo.

‘Cum explic acest lucru? Nu pot. Totul a fost scenă dintr-un reality-show de televiziune’, conchide guvernatorul.

Într-un alt fragment din carte, el acuză din nou de ‘şantaj’ administraţia, afirmând că Trump a exclus statul New York din Programul Trusted Traveler, care facilitează reintrarea în ţară a persoanelor ce au primit pre-aprobare, astfel încât preşedintele să poată folosi această excludere ‘ca pârghie asupra mea’ spre a obţine liste – cu adrese şi fotografii – de imigranţi fără documente.

Vezi și: Kamala Harris și Mike Pence au făcut SHOW pe gustul americanilor – VIDEO

După ce biroul procurorului general a depus o cerere de renunţare la caz, recunoscând că guvernul federal a dat declaraţii false pentru a justifica excluderea statului New York din program, Cuomo a cerut o anchetă federală pe acest subiect.

Cuomo scrie că, la scurt timp după această cerere, a primit un telefon de la Casa Albă.

‘Erau dispuşi să redeschidă discuţiile despre proiectul de metrou de pe Second Avenue. Pretinsa lor redeschidere a discuţiilor despre metroul de pe Second Avenue era destinată să-mi încetinească demersul de a urmări scandalul DHS (Departamentul Securităţii Interne)’, mai scrie guvernatorul Cuomo în cartea sa.

Tags: American Crisis: Leadership Lessons from the COVID-19 PandemicAndrew CuomoCasa Albacovid-19DHS (Departamentul Securităţii Interne)Donald TrumpMark Meadowsmetrounew yorkSecond AvenueSteve MnuchinSUATrusted Traveler
Categorii: Știrile zilei