X

Guvernele mai multor ţări profită de pandemie pentru a reprima disidenţa online

Guvernele mai multor ţări folosesc pandemia ca justificare pentru a-şi intensifica supravegherea şi pentru a reprima disidenţa online, subliniază organizaţia nonguvernamentală Freedom House într-un raport publicat miercuri, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit raportului acestei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Washington, autorităţile din zeci de ţări au folosit pandemia de COVID-19 pentru “a justifica puteri de supraveghere extinse şi desfăşurarea de noi tehnologii care înainte erau considerate intruzive”.

Citește și: Olanda legalizează EUTANASIA copiilor bolnavi

“Pandemia accelerează dependenţa societăţii de tehnologiile digitale, într-un moment în care internetul devine tot mai puţin liber. Fără garanţii adecvate pentru viaţa privată şi stat de drept, aceste tehnologii pot fi cu uşurinţă reconvertite în (instrument de) reprimare politică”, atenţionează preşedintele ONG-ului, Michael Abramowitz.

Freedom House constată o reducere a libertăţilor pe internet pentru al doilea an consecutiv, pe baza unui clasament pe care ea îl stabileşte pentru 65 de ţări. Pentru al şaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc.

Citește și: Uniunea Europeană este pregătită pentru un Brexit DUR

Dintre cei circa 3,8 miliarde de utilizatori de internet, doar 20% trăiesc în ţări unde activităţile online sunt libere, 32% în ţări unde ele sunt doar “parţial” libere şi 35% în ţări unde nu sunt libere, potrivit raportului organizaţiei.

Raportul constată un declin notabil în ţări unde autorităţile au impus tăierea internetului, precum Myanmar, Kârgâzstan, India sau Rwanda.

Tags: coronaviruscovid-19disidenţa onlineFreedom HouseIndiaKârgâzstanMichael AbramowitzMyanmarpandemieRwanda
Categorii: Știrile zilei