Guvernele şi marile companii trebuie să facă mai mult în lupta cu schimbările climatice

Publicat:

Forumul Economic Mondial (WEF) a făcut apel la guverne şi companii să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, într-un studiu publicat miercuri adresat liderilor reuniţi la summitul ONU pentru climă de la Madrid, citat de dpa, potrivit agerpres.

Deocamdată, doar 67 dintre cele 193 de state membre ale ONU, care împreună sunt responsabile de mai puţin de 15% din emisiile globale, s-au angajat să atingă obiectivul de “zero net” emisii de dioxid de carbon, notează organizaţia nonguvernamentală cu sediul la Cologny (Geneva, Elveţia).


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Guvernele şi companiile trebuie să-şi crească ambiţiile şi să înceapă stabilirea de obiective şi punerea lor în aplicare, a subliniat directorul executiv al WEF, Dominic Waughray, potrivit căruia lumea are nevoie de “o combinaţie de ambiţie publică, certitudine politică şi leadership antreprenorial pentru a genera un impuls decisiv”.

Studiul, la care a participat şi compania de consultanţă Boston Consulting, este critic la adresa principalilor emiţători de CO2 de pe plan global, acuzaţi că nu fac suficient pentru a combate această problemă.

“China, care este responsabilă de un sfert din actualele emisii globale, a reluat, conform unor informaţii, construcţia celei mai ample reţele de centrale pe cărbune din lume”, se menţionează în document.

În SUA, care sunt responsabile de cea mai mare cotă de CO2 acumulată în atmosferă, “înalţi oficiali guvernamentali neagă făţiş concluziile ştiinţei cu privire la climă şi dau înapoi de la aplicarea regulamentelor şi angajamentelor internaţionale asumate, inclusiv Acordul de la Paris”, notează autorii.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Pentru a limita creşterea temperaturii globale este necesar un viraj major în toate sectoarele, conchide studiul, avertizând că “lumea trebuie să ajungă la zero emisii pentru a preîntâmpina efectele catastrofale ale schimbării climatice”.

În fine, autorii studiului salută faptul că lumea afacerilor a luat iniţiativă în această privinţă, dar menţionează că, “din milioanele de corporaţii de pe plan global, doar circa 7000 şi-au făcut cunoscute emisiile în cadrul Proiectului de informare privind emisiile de CO2 (CDP)” – organizaţie nonprofit care monitorizează emisiile globale, cu sediul la Londra -, iar dintre acestea doar un sfert şi-au stabilit obiective de reducere a acestor emisii şi numai una din opt chiar a început să-şi diminueze treptat emisiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.