X

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei agricultorilor afectați de secetă

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei agricultorilor afectați de secetă

Executivul a aprobat o lege cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din acest an. Aceste schimbări vor permite agricultorilor să ceară creditorilor, pe un termen de 6 luni, amânarea obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor. Proiectul a fost prezentat de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Prevederile stipulate se vor aplica fermierilor care au obținut credite, bunuri sau inputuri utilizate pentru activitățile agricole și ale căror culturi agricole au fost afectate în proporție de cel puțin 60% de secetă pedologică și atmosferică în acest an. Suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50%. Principalele obiective ale proiectului rezidă în suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de șase luni, destructurarea, reeșalonarea sau, după caz, suspendarea obligației de plată a datorilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părții, prelungirea garanțiilor financiare emise către instituțiile de garantare a creditelor ODA”, a spus Vladimir Bolea, potrivit moldova1.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Tot la ședința din 11 septembrie, Guvernul a aprobat regulamentul prin care fermierii vor accesa cele 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate.

Precizăm că secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova a declarat că, până în prezent, au fost recepționate peste 4 mii de acte de constatare a pagubelor suportate de agricultori din cauza condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării, iar procesul continuă.

Potrivit lui, în sudul țării seceta a afectat unele culturi în proporție de 80% și chiar de 100%. În același timp, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a precizat că alocarea celor 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli nu acoperă nici pe jumătate pierderile.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Tags: arșițăguvernseceta
Politică