Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025

Publicat:

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025

Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025 în vederea asigurării securității energetice. Măsurile prevăzute în plan includ: menținerea rezervelor de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi.

Documentul stabilește măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova în contextul riscurilor legate de posibila întrerupere a livrărilor de gaze naturale de la Gazprom, potrivit infomarket.md.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Pe lângă crearea și menținerea rezervelor de gaze naturale, este prevăzută creșterea capacității comerciale la frontiera dintre România și Republica Moldova.

În același timp, vor fi create stocuri de păcură, cărbune și combustibili alternativi. Vor fi verificate generatoarele electrice din instituțiile publice și acolo unde nu există astfel de echipamente, acestea vor fi instalate.

De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și a surselor regenerabile de energie, iar implementarea programelor de eficiență energetică va fi accelerată. Comisia guvernamentală înființată pentru coordonarea măsurilor menționate va monitoriza punerea lor în aplicare și va interveni prompt în caz de criză.

Aceasta va coopera cu toți actorii relevanți din sectorul energetic, pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit Ministerului Energiei, Planul de acțiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, conține un set de măsuri care vor asigura resurse energetice și servicii publice fiabile pentru economia națională și populație.

Documentul prevede înființarea unei comisii guvernamentale care să coordoneze măsurile de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și să atenueze consecințele crizei energetice în cazul restricționării aprovizionării cu gaze naturale și/sau energie electrică.

Documentul conține o analiză a riscurilor potențiale în cazul restricționării sau întreruperii aprovizionării cu gaze naturale și/sau energie electrică (2 scenarii analizate); evaluări ale impactului asupra consumului de gaze naturale în cazul punerii în aplicare a măsurilor de prevenire și atenuare aplicate pe baza scenariilor analizate.

De asemenea, sunt stipulate măsurile necesare care trebuie luate (ca recomandare) de către autorități/întreprinderi în vederea pregătirii sezonului de încălzire 2024-2025.

Se are în vedere reducerea obligațiilor de stocare a gazelor naturale impuse Energocom prin Hotărârea de Guvern de la 102,4 milioane de metri cubi la 50 de milioane de metri cubi, în urma căreia volumul total de gaze naturale care trebuie stocate va fi redus de la 149,5 milioane de metri cubi la 97,1 milioane de metri cubi, din care 47,1 milioane de metri cubi reprezintă gaze naturale care trebuie stocate ca rezerve de rezervă.

În Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de aproximativ 823 000 (807 000 consumatori casnici și 16 000 consumatori noncasnici), iar numărul consumatorilor finali de energie electrică este de peste 1 322 000 (1 274 000 consumatori casnici și 48 000 consumatori noncasnici). Moldova este aproape 100% dependentă de gazele naturale importate și doar 20% din energia electrică consumată anual este produsă local.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Gazele naturale sunt principala resursă utilizată pentru producerea de energie electrică și termică, ceea ce accentuează fluctuațiile sezoniere ale cererii la nivel național.

Astfel, orice impact asupra securității aprovizionării cu energie în Moldova, în special în timpul sezonului rece, ar pune presiune pe piețele de energie electrică și gaze naturale și ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei țării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația Premierul Dorin Recean a venit cu un anunț...

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA)

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA) Jucătoarea română de tenis Simona Halep a revenit cu o victorie în circuitul profesionist...

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate sunt în pericol de...

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană Președintele Parlamentului, Igor Grosu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.