X

Guvernul a aprobat un nou Regulament privind sectorul viticol al R.Moldova

Guvernul a aprobat un nou Regulament privind sectorul viticol al R.Moldova

Executivul a adoptat, vineri, noul Regulament privind producerea, controlul calității, certificarea și comercializarea materialului de înmulțire vegetativă a viței de vie. 

Implementarea acestui regulament va asigura o mai bună protecție împotriva introducerii pe piața noastră a materialului necalitativ. Aceasta inițiativă subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova de a moderniza și de a promova practici agricole sustenabile și competitive, contribuind la prosperitatea și la dezvoltarea sectorului viticol național”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, potrivit deschide.md.

Citește și: Un plan l-ar putea ajuta pe Zelenski să câștige războiul din Ucraina

Noul regulament asigură o serie de beneficii pentru sectorul viticol. Astfel, viticultorii noștri vor beneficia de o calitate garantată a materialului săditor, conformă cu rigorile Directivelor UE, care impune standarde stricte pentru asigurarea calității superioare a viței de vie.

O altă schimbare semnificativă adusă de regulament este atribuirea categoriei biologice a materialului săditor. Aceasta oferă viticultorilor o mai mare predictibilitate și securitate în producție, eliminând incertitudinile și stabilind un standard uniform de calitate.

Noul cadru de reglementare prevede și procedurile mai clare de inspecție și control. Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea sănătății plantațiilor.

Citește și: Șoșoacă, plasată de Politico în topul ‘ciudaților’ din Parlamentul UE: ‘politiciana preferată a Rusiei în România’

Practicile de comercializare, conform noilor reglementări, sunt acum mai transparente, cu reguli evidente privind ambalarea și etichetarea, în conformitate cu standardele UE. Aceasta protejează consumatorii și asigură o comunicare corectă și transparentă a informațiilor despre produs, evitând astfel inducerea în eroare a acestora.

Tags: guvernUEviticolVladimir Bolea
Economie