Guvernul a aprobat un program de susținere a micilor producători

Publicat:

Guvernul a aprobat un program de susținere a micilor producători

Guvernul a aprobat un program de susținere a micilor producători, cu o durată de 3 ani, pentru implementarea căruia vor fi necesare 60 de milioane de lei

Potrivit documentului, programul este destinat micilor producători care activează în industria prelucrătoare, cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de lei și până la 9 angajați, precum și persoanelor fizice care intenționează să creeze o nouă afacere în acest domeniu, potrivit infomarket.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Acestea vor putea primi finanțare nerambursabilă de până la 70% din valoarea proiectului de investiții, dar în limita a 0,5 milioane de lei. Beneficiarii trebuie să contribuie cu cel puțin 30% din valoarea proiectului.

De asemenea, aceștia pot beneficia de sprijin informațional și de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor necesare.

Beneficiarii pot fi mici producători care au lucrat cel puțin 12 luni înainte de a aplica pentru program și care au depus rapoarte la Biroul Național de Statistică sau la Serviciul Fiscal de Stat pentru cel puțin un an de raportare. Pentru persoanele fizice, cerința este să dovedească un an de experiență și activitate în domenii economice legate de program.

Întreprinderile care nu dispun de fonduri suficiente pentru cofinanțarea proiectului vor putea utiliza facilitățile de credit oferite de instituțiile financiare. În acest caz, producătorii vor putea utiliza garanția financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Cu ajutorul grantului, antreprenorii vor putea achiziționa utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și organizarea unităților de producție, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerilor. În afară de componenta financiară, programul prevede și activități de informare, publicitate, monitorizare și evaluare.

Programul va fi lansat în trimestrul al treilea al acestui an și va avea o durată de 36 de luni, cu un buget estimat de 20 de milioane de lei pe an. Instituția responsabilă pentru implementarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care urmează să elaboreze un manual operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru antreprenori.

Se așteaptă ca programul să contribuie la dezvoltarea producției industriale în întreprinderile mici. Potrivit statisticilor, industria moldovenească a trecut printr-un proces dificil de tranziție și trebuie să intre pe noi piețe. Dezindustrializarea a fost însoțită de un exod al specialiștilor.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Ponderea industriei în PIB a scăzut de la 40 % în 1991 la 13,4 % în 2021. În ultimii ani, ponderea industriei prelucrătoare în PIB a fost, de asemenea, în scădere – de la 10,1 % în 2020 la 9 % în 2022.

În plus, a existat o industrializare redusă în majoritatea regiunilor țării. Programul de susținere a micilor producători este menit să stimuleze dezvoltarea întreprinderilor industriale mici și să schimbe tendința de dezindustrializare a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris

Jucătoarea de tenis Coco Gauff a fost desemnată portdrapelul feminin al echipei SUA pentru Jocurile de la Paris Jucătoarea de tenis Coco Gauff, campioana de...

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.