X

Guvernul a dat 2,63 milioane lei pe un teren de 15 ari

Guvernul a dat 2,63 milioane lei pe un teren de 15 ari

Construcţia complexului Arenei Naționale, proiect iniţiat de guvernarea democrată în frunte cu Plahotniuc, continuă să necesite alocarea sume uriaşe de bani pentru a finaliza proiectul.

Astfel pentru construcţia căilor de acces la complexul Arenei dinspre drumul republican R6: Chișinău – Orhei – Bălți, autorităţile au fost nevoite să cumpere unele terenuri din faţa obiectivului sportiv, transmite Mold-street.com.

Cheltuieli neprevăzute

De exemplu pe 30 august 2023, SRL Arena Naţională, deţinută de Agenţia Proprietăţii Publice (APP), a cumpărat un teren de 15 ari, achitând un preţ de peste 2,63 milioane lei, sau circa 175.600 de lei pentru un ar (aproape 10.000 de dolari).

Citeşte şi: Șeful ONU: Locuitorii din Gaza trăiesc o ‘catastrofă umanitară monumentală’

Potrivit datelor publice, terenul cumpărat aparţinea firmei Trivent Com SRL, aflate în procedură de faliment şi deţinută de Ion Triboi.

Maxim Timoșin, administratorul procedurii de faliment a Trivent Com a scos terenul la mezat pentru plata datoriilor, iar APP a cumpărat terenul.

Guvernul a dat 2,63 milioane lei pe un teren de 15 ari

 

Vânzarea terenului nu a salvat firma Trivent Com SRL de datorii şi în prezent doar faţă de bugetul de stat restanţele sunt de circa 800.000 de lei.

 

Autorităţile susţin că executarea lucrărilor de construcție a căii de acces din str. Bucovinei urmează a fi efectuată până la finele anului 2023. Ministerul Finanţelor susţine că finalizarea şi întreţinerea complexului Arena Naţională necesită noi alocaţii bugetare.

“Cu precădere, este evident și faptul că, întârzierea în darea în exploatare/folosință a Arenei Naționale nu scutește de necesitatea suportării anumitor costuri de întreținere, pentru a evita degradarea în special a sălii polivalente și elementelor acestei – cheltuieli neprevăzute în bugetul SRL Arena Națională”, se menţionează într-o notă a Ministerului Finanţelor.

Proiect de 45 milioane euro

Amintim că partenerul privat la acest proiect este firma Sam Investment Company SRL, deținută de turcii de la grupul Summa. Parteneriatul public-privat a fost anunțat în martie 2018 și a demarat în august 2018 și presupunea construcția sălii polivalente la Chișinău, care a costat până acum circa 45 de milioane de euro.

Chișinău Arena a fost un „proiect de suflet” al guvernării democrate, demarat în anul 2018, care a atras asupra sa mai multe critici ale opoziției, din cauza modului dubios în care a fost lansat.

După mai multe amânări, Arena a fost inaugurată oficial pe 24 decembrie 2022, la marea deschidere fiind invitată trupa rock „Okean Elzy” din Ucraina.

Tags: Agenția Proprietății Publice (APP)Arena NaționalăChișinău ArenaIon TriboiMaxim TimoșinPlahotniucSam Investment Company SRLTrivent Com SRL
Categorii: EconomieSocialȘtirile zilei