Guvernul afgan eliberează 100 de prizonieri talibani

Publicat:

Guvernul de la Kabul a eliberat miercuri 100 de prizonieri talibani, la o zi după suspendarea negocierilor de pace din Afganistan, informează AFP, potrivit agerpres.

Selecţia celor eliberaţi s-a făcut ţinând cont de starea de sănătate, de vârstă şi de condamnările pe care le aveau de executat, ‘în cadrul eforturilor noastre pentru pace şi pentru evitarea COVID-19’, a precizat Consiliul de Securitate Naţională (NSC) printr-un comunicat.


Citește și : Bernie Sanders se retrage din cursa pentru Casa Albă

Deţinuţii vizaţi erau incluşi în lista celor pentru care talibanii ceruseră eliberarea, în cadrul unui schimb de prizonieri. Ei au fost examinaţi atent înainte de eliberare şi au jurat să nu reia lupta armată, arată aceeaşi sursă.

Anterior, purtătorul de cuvânt al instituţiei de stat respective, Javid Faisal, declarase agenţiei France Presse că autorităţile îşi respectă ‘partea din acord’ şi că procesul de pace trebuie să continue.

Talibanii nu au comentat anunţul. Luni noaptea, ei comunicaseră că suspendă dialogul început în martie cu guvernul afgan. Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat pe Twitter că a fost trimisă la comisia pentru prizonieri de la Kabul o echipă tehnică pentru identificarea deţinuţilor, însă eliberarea acestora a fost amânată din motive neprecizate. Prin urmare, ‘echipa noastră tehnică nu va mai participa, începând de marţi, la reuniuni sterile’, a anunţat el.

O sursă guvernamentală afgană a contrazis însă declaraţia respectivă, susţinând, sub rezerva anonimatului, că ‘delegaţia talibanilor se află în continuare la Kabul şi este în contact cu guvernul’.

Luni, un membru al echipei guvernamentale de negociatori susţinuse că schimbul de prizonieri întârzie deoarece talibanii insistă să fie eliberaţi 15 comandanţi de rang înalt. ‘Nu îi putem elibera pe asasinii poporului nostru’, a afirmat el în faţa presei, explicând că ‘nu vrem să se întoarcă pe câmpul de luptă’.

Marţi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a vorbit într-o conferinţă de presă la Washington despre ‘unele progrese’ în negocierile respective, exprimându-şi speranţa că ‘toate părţile sunt sincere în voinţa de a face ceea ce e bine pentru afgani’.

Citește și : Germania restricționează utilizarea aplicaţiei Zoom

Discuţiile inter-afgane sunt primele după ce talibanii au fost răsturnaţi de la putere, în 2001, de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite. Insurgenţii islamişti au refuzat să recunoască oficial guvernul Afganistanului, considerând că este o ‘marionetă’ a Washingtonului, reaminteşte AFP.

Tratativele actuale sunt legate de schimbul de prizonieri – 5000 de talibani contra 1000 de membri ai forţelor guvernamentale afgane – prevăzut în acordul semnat de talibani şi de SUA la Doha, în 29 februarie. Guvernul de la Kabul nu a ratificat înţelegerea respectivă. Conform acesteia, militarii americani şi din alte ţări se vor retrage din Afganistan în 14 luni, cu condiţia ca talibanii să îşi respecte angajamentele de securitate şi să participe la negocieri privind viitorul ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce taxe trebuie să achiți pentru parfumurile din bagajele cu care călătorești sau din coletele primite din străinătate

Ce taxe trebuie să achiți pentru parfumurile din bagajele cu care călătorești sau din coletele primite din străinătate Persoanele fizice pot introduce în țară parfumuri...

Partidul Fidesz al lui Orban încearcă să impulsioneze un nou grup ‘suveranist şi patriotic’ în Parlamentul European

Partidul Fidesz al lui Orban încearcă să impulsioneze un nou grup 'suveranist şi patriotic' în Parlamentul European Partidul conservator naţionalist al premierului ungar Viktor Orban,...

Guvernul de la București monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile româneşti și îi sfătuiește pe românii afectaţi să solicite despăgubiri

Guvernul de la București monitorizează zborurile anulate care au legătură cu aeroporturile româneşti și îi sfătuiește pe românii afectaţi să solicite despăgubiri Purtătorul de cuvânt...

Ucraina va primi 60 de miliarde de dolari anual ca ajutor militar în urma acordurilor de securitate semnate cu aliaţii săi

Ucraina va primi 60 de miliarde de dolari anual ca ajutor militar în urma acordurilor de securitate semnate cu aliaţii săi Ucraina va primi anual...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.