X

Guvernul american cere Facebook informaţii despre opozanţii lui Trump

Asociaţia americană de apărare a libertăţilor ACLU a prezentat joi o contestare pentru a împiedica administraţia de la Casa Albă să obţină date private vizând potenţial mii de utilizatori de Facebook ostili preşedintelui Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

În februarie, după învestirea lui Trump la 20 ianuarie, guvernul american ceruse Facebook să-i furnizeze date referitoare la trei utilizatori consideraţi, potrivit administraţiei, activişti ce se opun noului preşedinte.

Pagina unuia dintre aceşti utilizatori, intitulată “DisruptJ20”, găzduind discuţii despre manifestaţii împotriva învestiturii, a fost vizitată de mii de utilizatori ai reţelei de socializare ale căror indentităţi ar fi furnizate guvernului dacă Facebook s-ar conforma solicitărilor acestuia.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic ZGUDUIE Mexicul

American Civil Liberties Union a depus la un tribunal din Washington o cerere vizând să anuleze aceste solicitări sau să le restrângă, argumentându-şi demersul prin caracterul lor “excesiv” şi asigurând că ele încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituţiei, care interzice percheziţiile abuzive.

Potrivit demersului, extinderea acestor solicitări ar permite guvernului să acceadă nu doar la date legate de cei trei utilizatori, ci şi la cele ale unor părţi terţe, inclusiv mesaje private sau opinii exprimate despre tot felul de probleme politice şi sociale.

Cei trei utilizatori vizaţi nu au fost puşi la curent cu aceste cereri iniţial pentru că ele erau însoţite de un consemn de tăcere, contestat de Facebook şi pe care guvernul a sfârşit prin a accepta să-l ridice el însuşi la jumătatea lunii septembrie în apel.

Informaţiile cerute datează de la 1 noiembrie 2016, mai exact cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, şi se extind până în 9 februarie 2017, potrivit demersului.

Avocaţii Casei Albe au prezentat de asemenea o cerere similară serverului DreamHost, de asemenea blocată în justiţie în prezent.

Tags: American Civil Liberties UnionAsociaţia americană de apărare a libertăţilor ACLUCasa AlbaDisruptJ20Donald TrumpDreamHostfacebookSUA
Categorii: Știrile zilei