Guvernul american face demersuri pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich

Publicat:

Guvernul Statelor Unite face demersuri intense pentru eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich, de la publicaţia americană Wall Street Journal, care este ţinut de joi în arest în Rusia, şi urmăreşte cu atenţia detenţia sa, a anunţat luni Casa Albă, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

”Facem eforturi asidue din momentul în care am aflat că reporterul a fost reţinut”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională american, în faţa presei.


Citește și: Zelenski va efectua o vizită oficială în Polonia

SUA urmăresc ”ferm, cu interes, atent” detenţia lui Evan Gershkovich, a adăugat Kirby.

Evan Gershkovich, un reporter vorbitor de limbă rusă – născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) – în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile, a fost arestat în oraşul Ekaterinburg, pentru suspiciuni de spionaj. Kremlinul susţine că el a fost prins “în flagrant delict”.

El a negat joi acuzaţiile aduse împotriva sa în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova, potrivit agenţiei de stat ruse TASS. Cu toate acestea, jurnalistul american a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Casa Albă a denunţat o arestare “inacceptabilă”, iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept “ridicolă” acuzaţia de spionaj, în timp ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat “extrem de îngrijorat”.

Citește și: Rusia dă vina pe Navalnîi şi Ucraina pentru asasinarea lui Tatarski: ‘Este un atentat terorist!’

Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, “a condamnat” la rândul ei arestarea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet în care denunţă “dispreţul sistematic” al Moscovei faţă de libertatea presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mike Pompeo a căzut în capcana ruşilor Vovan şi Lexus, ‘regii păcălelilor’ telefonice

Mike Pompeo a căzut în capcana ruşilor Vovan şi Lexus, 'regii păcălelilor' telefonice Mike Pompeo, fost director al CIA şi fost secretar de stat în...

Dolly Parton donează 1 milion de dolari pentru reconstrucţie în urma uraganului Helene

Dolly Parton donează 1 milion de dolari pentru reconstrucţie în urma uraganului Helene Cunoscuta cântăreaţă Dolly Parton a anunţat că va face o donaţie personală...

Hugh Grant spune că noul film ‘Bridget Jones’ este foarte trist

Hugh Grant spune că noul film 'Bridget Jones' este foarte trist Hugh Grant a avertizat că cel de-al patrulea episod al francizei „Bridget Jones”, care...

O companie oferă ‘inspectori’ de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul

O companie oferă 'inspectori' de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul O companie americană oferă „inspectori” de loialitate care îi verifică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.