Guvernul aprobă vânzarea terenului pe care va fi construită ambasada SUA

Publicat:

Guvernul aprobă vânzarea terenului pe care va fi construită ambasada SUA

Guvernul a dat undă verde pentru vânzarea terenului de 5,2 hectare de pe strada Tighina Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA). Un acord interguvernamental în acest sens urmează pe parcursul lunii iulie curent.

„Guvernul își propune să revitalizeze un cartier din capitală, care timp de aproape 17 ani a fost abandonat și inaccesibil pentru cetățeni. Prin semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA ne asigurăm că terenul de pe strada Tighina va fi valorificat. Reamintim că banii din vânzarea acestuia vor fi realocați pentru crearea Centrului de cultură și artă contemporană Universul, reparația școlilor sportive din toată țara și pentru proiectarea viitorului stadion național”, a declarat secretarul general al Guvernului Artur Mija.


Vezi şi: VIDEO – Biden l-a decorat pe Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA – Stiripesurse.md

Tratatul se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit de către părți cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, maxim cinci ori. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro.

Guvernul aprobă vânzarea terenului pe care va fi construită ambasada SUA

Potrivit acordului, partea americană va renova și repara porțile istorice ale stadionului republican, intrarea și spațiile asociate acestuia și le vor face accesibile publicului.

Mai mult, Guvernul SUA își asumă să rezerve o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul R. Moldova și profesioniștii locali în design. Totodată, părțile vor conveni asupra unui nume pentru spațiul parcului, care va reprezenta valorile reciproce de colaborare și relația amicală dintre aceste țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit asupra căruia părțile vor conveni.

În consecință, SUA își păstrează dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente culturale, inclusiv amplasarea unei statui/monument sau activități similare.

Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion. Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și de atunci reprezentanții misiunii diplomatice discută cu autoritățile de la Chișinău.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie Șefa statului s-a întâlnit, aseară cu moldovenii din Marea Britanie. Citește și: Jurnalista Natalia Morari râvnește...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.