Guvernul brazilian l-a declarat “persona non grata” pe însărcinatul cu afaceri al Venezuelei

Publicat:

Guvernul brazilian l-a declarat marţi “persona non grata” pe însărcinatul cu afaceri al Venezuelei, Gerardo Antonio Delgado Maldonado, o măsură de reciprocitate faţă de aceeaşi decizie luată de Adunarea Naţională Constituantă venezueleană în privinţa ambasadorului Braziliei la Caracas, transmite agenţia EFE.

Delgado Maldonado este actualul reprezentant al Venezuelei în Brazilia deoarece preşedintele Nicolas Maduro a ordonat revenirea la Caracas a ambasadorului Alberto Castellar, în mai 2016, când a fost destituit preşedintele brazilian de atunci, Dilma Rousseff, în urma unui proces politic în Congres pentru nereguli fiscale, potrivit agerpres .


Maduro a calificat la acel moment drept ilegitim guvernul lui Michel Temer, vicepreşedintele care a preluat puterea după destituirea lui Rousseff, acelaşi motiv fiind folosit acum de Adunarea Constituantă venezueleană pentru a-l declara “persona non grata” pe ambasadorul brazilian la Caracas.

Citește și : 27 de persoane au fost rănite după ce un vas de croazieră elvețian s-a lovit de pilonul unui pod în vestul Germaniei

Decizia de marţi îl obligă pe Delgado Maldonado să părăsească Brazilia într-un termen care încă nu a fost stabilit, a precizat, pentru EFE, un purtător de cuvânt al ministerului brazilian de Externe.

Acelaşi minister anunţase încă de vineri că a luat notă de declararea “persona non grata” a ambasadorului brazilian la Caracas, Ruy Pereira, şi că aştepta doar o comunicare oficială pentru a adopta aceeaşi măsură.

“În cazul în care se va confirma, această decizie demonstrează o dată în plus caracterul autoritar al administraţiei lui Nicolas Maduro şi lipsa sa de receptivitate pentru orice tip de dialog”, a precizat atunci ministerul brazilian de Externe, într-un comunicat.

Decizia Braziliei de marţi vine la o zi după ce Canada a anunţat că ambasadorul venezuelean nu mai este “binevenit” şi l-a declarat “persona non grata” pe însărcinatul cu afaceri, ca represalii la expulzarea, în urmă cu două zile, a însărcinatului cu afaceri canadian de către Venezuela.

“Anunţ că ambasadorul venezuelean în Canada nu mai este binevenit în Canada. Îl declar, de asemenea, persona non grata pe însărcinatul cu afaceri al Venezuelei”, a afirmat luni, într-un comunicat citat de AFP, şefa diplomaţiei de la Ottawa, Chrystia Freeland.

Expulzarea în urmă cu două zile a însărcinatului cu afaceri al Canadei, Craig Kowalik, este “tipică regimului Maduro, care nu încetează să submineze toate eforturile vizând restabilirea democraţiei şi ajutorarea poporului venezuelean”, a denunţat ministrul de externe.

“Canadienii nu vor sta cu braţele încrucişate în timp ce guvernul Venezuelei îşi privează poporul de drepturile sale democratice şi drepturile fundamentale ale omului şi îi refuză accesul la o asistenţă umanitară esenţială”, a declarat Chrystia Freeland.

Guvernul de la Ottawa a ridicat tonul la adresa regimului condus de preşedintele Nicolas Maduro pentru a-l determina să accepte dialogul cu opoziţia şi a adoptat sancţiuni la adresa sa.

La rândul său, preşedinta Adunării Naţionale Constituante de la Caracas, Delcy Rodriguez, i-a reproşat însărcinatului cu afaceri al Canadei “o ingerinţă permanentă, insistentă, grosieră şi vulgară în afacerile interne ale Venezuelei”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.