Guvernul britanic nici nu vrea să audă de un nou referendum pentru independenţa Scoţiei

Publicat:

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea acţiunii guvernului, s-a pronunţat miercuri împotriva unui nou referendum cu privire la independenţa Scoţiei înaintea următoarelor alegeri legislative din 2024, explicând că guvernul de la Londra se concentrează pe relansarea post-pandemie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Întrebat de cotidianul The Telegraph dacă există o posibilitate ca premierul Boris Johnson să aprobe un referendum înaintea alegerilor prevăzute în mai 2024, Michael Gove a răspuns: ‘Nu cred’.


Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie

Gove a considerat că este ‘o nebunie’ să se vorbească despre referendum într-un moment în care ţara încearcă să-şi revină de pe urma consecinţelor pandemiei.

‘Mi se pare în cel mai bun caz imprudent, iar în cel mai rău o nebunie’ să se discute despre independenţa Scoţiei ‘în vreme ce oamenii se aşteaptă ca noi să lucrăm împreună pentru a răspunde acestor provocări’, a spus el.

Afirmaţiile sale riscă să provoace furia Partidului Naţionalist Scoţian SNP, care conduce guvernul de la Edinburgh şi îi cere lui Boris Johnson să autorizeze un astfel de referendum.

La scrutinul din mai 2020, populara şefă a guvernului scoţian Nicola Sturgeon, lidera SNP, a câştigat un al patrulea mandat.

Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA

Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în ce priveşte autorizarea sau nu a referendumului, i se opune ferm acestuia, spunând că o astfel de consultare nu poate avea loc ‘decât o dată într-o generaţie’.

La referendumul din 2014, 55% dintre scoţieni s-au opus independenţei. SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, în condiţiile în care 62% dintre scoţienii au votat împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, şi că Scoţia se poate alătura UE ca stat independent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă

Veşti bune pentru moldovenii din Germania. Dubla cetăţenie va fi permisă Moldovenii, stabiliți în Germania, își vor putea menține și cetățenia țării lor, concomitent cu...

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent Zborurile cu plecare de pe Aeroportul Manchester din Marea Britanie s-au confruntat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.