X

Guvernul britanic pregăteşte crearea unui al doilea centru de cerere de vize pentru refugiaţii ucraineni în nordul Franţei

Guvernul britanic a anunţat marţi că pregăteşte crearea unui al doilea centru de cerere de vize pentru refugiaţii ucraineni în nordul Franţei, transmite AFP, potrivit agerpres

Acesta va fi finalizat “în zilele următoare”, a precizat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a vorbit la rândul ei în parlament de un al doilea sit la Lille, în nordul Franţei, la circa 100 de kilometri sud de portul Calais.

“Suntem pe cale de a crea un al doilea centru de solicitare de vize în Franţa”, care va funcţiona “doar la recomandarea” poliţiei britanice pentru frontiere, pentru susţinerea ucrainenilor, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental, pe fondul polemicii şi al mesajelor amestecate venite în paralel cu sosirea la Calais, în ultimele zile, a sute de ucraineni, în speranţa de a ajunge în Marea Britanie.

“Principalul centru de solicitare a vizelor rămâne la Paris”, a precizat acesta.

“Solicitările se depun în acest moment la Paris sau Bruxelles”, au confirmat pentru AFP autorităţile franceze locale din prefectura Pas-de-Calais.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a afirmat luni în parlament că Londra a instalat un centru de vize în apropiere de Calais. Ulterior, presată de deputata de opoziţie Yvette Cooper, care a vrut să clarifice cum vor putea găsi respectivul centru refugiaţii ucraineni dacă nici ministrul nu a fost în măsură să spună, ea şi-a contrazis propriile afirmaţii, acuzând-o pe deputata laburistă că nu a “auzit” ce a zis: “Am spus că pot confirma că suntem pe cale să înfiinţăm încă unul, am spus foarte clar”, a susţinut ea.

Citește și : Partidul lui Putin cere naţionalizarea fabricilor ale căror companii au plecat din Rusia

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin criticase sâmbătă, într-o scrisoare adresată omoloagei sale britanice, “răspunsul total neadaptat”şi “lipsa de umanitate” a Regatului Unit faţă de refugiaţii ucraineni blocaţi cu sutele la Calais.

Luni seara, serviciile lui Patel a precizat că au fost depuse în total 17.700 de cereri de reîntregire a familiei şi au fost emise deocamdată doar 300 de vize.

Tags: Boris JohnsonbruxellesCalaisLilleLiz Trussmarea britaniePas-de-Calais
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina