Guvernul britanic prezintă o nouă strategie menită să îmbunătăţească lupta împotriva hărţuirii şi violenţei asupra femeilor

Publicat:

Guvernul britanic a prezentat miercuri o nouă strategie menită să îmbunătăţească lupta împotriva hărţuirii şi violenţei asupra femeilor, dar care a primit deja reacţii critice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noua strategie a guvernului britanic, elaborată în baza unei consultări care a presupus colectarea a 180.000 de mărturii, prevede în principal crearea unei noi direcţii naţionale de poliţie pentru a asigura un răspuns mai eficient în astfel de cazuri.


Citește și : Atac terorist la Bagdad; cel puțin zece morți

“Securitatea femeilor şi fetelor din întreaga ţară este o prioritate absolută pentru mine”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, citată în cotidianul The Times.

Este “inacceptabil ca femeile şi fetele să fie încă victimele hărţuirii, abuzurilor şi violenţelor”, a subliniat ea.

La mijlocul lunii iunie, guvernul britanic a fost nevoit să prezinte scuze pentru că a “abandonat” de-a lungul anilor “mii” de victime ale violurilor, într-un context în care cifrele procuraturii au arătat o scădere drastică a numărului de condamnări ale agresorilor sexuali şi violatorilor, cu toate că plângerile pentru viol aproape că s-au dublat începând din 2015-2016.

Anunţarea noii strategii vine după uciderea de către un poliţist a unei londoneze, Sarah Everard, care a fost atacată în stradă la începutul lui martie, în timp ce se întorcea acasă. Crima a bulversat Regatul Unit şi a relansat dezbaterea privind securitatea femeilor în spaţiul public.

Guvernul prevede de asemenea crearea unei linii telefonice de asistenţă în cazul agresiunilor sexuale, disponibilă 24 de ore din 24, precum şi scoaterea în afara legii a testelor de virginitate, considerate o practică “medievală”.

Ministrul de interne a indicat în declaraţiile citate de Times că hărţuirea femeilor în stradă, inclusiv fluieratul, ar putea deveni la un moment dat infracţiune, dar a menţionat că, deocamdată, guvernul britanic vizează să “facă să funcţioneze în practică” legislaţia deja existentă.

“Vom continua însă să examinăm lacunele legislative şi modul în care introducerea unui delict de hărţuire sexuală ar putea îmbunătăţi situaţia”, a adăugat Patel.

Citește și : Un bărbat care a pătruns în ianuarie în sediul Congresului SUA, condamnat la opt luni de închisoare

Rose Caldwell, directoarea asociaţiei Plan International UK, s-a declarat “foarte dezamăgită” de acest ultim aspect, apreciind că, “în lipsa unei noi legi, milioane de femei vor rămâne fără protecţie”.

Opoziţia laburistă a acuzat la rândul său guvernul conservator că “tergiversează”, deputata Jess Philips, responsabilă cu afacerile interne în cabinetul “din umbră” al Partidului Laburist, invitând executivul să “treacă la fapte în loc să se rezume la vorbe liniştitoare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.