X

Guvernul britanic va legifera pentru a prelungi data limită actuală de convocare a alegerilor în Irlanda de Nord

Guvernul britanic a anunţat miercuri că va legifera pentru a prelungi data limită actuală de convocare a alegerilor în Irlanda de Nord, în plin blocaj politic pe fond de discordie privind statutul post-Brexit al provinciei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ministrul pentru Irlanda de Nord, Chris Heaton-Harris, a anunţat în parlament că va introduce o ‘prorogare scurtă şi simplă’, amânând pe 8 decembrie termenul legal de şase săptămâni, cu o opţiune pentru o a doua amânare de şase săptămâni până la 19 ianuarie, dacă va fi necesar.

Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

‘Aceasta are ca scop să ofere timpul şi spaţiul necesare discuţiilor între guvernul britanic şi Comisia Europeană pentru a avansa în privinţa statutului post-Brexit al provinciei’, a explicat el.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi omologul său irlandez Micheal Martin se vor întâlni joi la summitul Consiliului anglo-irlandez, într-un moment în care Bruxellesul şi Dublinul evocă posibilitatea încheierii unui acord în săptămânile următoare.

Iniţial, Londra dorea să organizeze noi alegeri în Irlanda de Nord în decembrie pentru a debloca situaţia în Adunarea locală.

Partidul unionist DUP, ce se opune dispoziţiilor post-Brexit, refuză să participe la Adunarea locală, împiedicând formarea unui executiv, în care, conform Acordului de pace din 1998, puterea ar trebui împărţită cu republicanii din Sinn Fein, învingători în alegerile din mai.

DUP cere abrogarea protocolului negociat între Londra şi Bruxelles, care instaurează un statut vamal special post-Brexit în Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda vecină.

Potrivit unioniştilor, protocolul creează o frontieră vamală între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, o atingere inacceptabilă la integritatea acestuia, şi perturbă aprovizionarea provinciei.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

În paralel cu discuţiile cu UE, Londra a început să legifereze pentru modificarea protocolului, însă Bruxellesul nu acceptă decât modificări minore, ameninţând cu un război comercial în caz de încălcare a acestui text cu statut de tratat internaţional.

În timp ce guvernul nord-irlandez este paralizat în plină criză a costului vieţii, ministrul pentru Irlanda de Nord a anunţat de asemenea miercuri că va cere parlamentului să voteze o scădere a salariilor parlamentarilor provinciei.

Tags: brexitbruxellesChris Heaton-HarrisDublinirlanda de nord
Categorii: Diaspora