X

Guvernul britanic va vinde acţiuni RBS de 15 miliarde de lire sterline, dar va pierde miliarde în urma operaţiunii

Marea Britanie va reprivatiza banca Royal Bank of Scotland (RBS), prin vânzarea unor acţiuni în valoare de 15 miliarde de lire sterline, potrivit documentelor publicate miercuri de guvern, dar la preţul actual al titlurilor va înregistra o pierdere de ordinul miliardelor de lire sterline de pe urma salvării instituţiei financiare în perioada de vârf a crizei financiare, relatează Reuters.

Guvernul va începe cu vânzarea unor acţiuni RBS în valoare de 3 miliarde de lire, înainte de încheierea anului fiscal 2018-2019, iar întregul proces se va desfăşura pe parcursul a peste cinci ani.

Executivul de la Londra a investit 45,5 miliarde de lire în RBS în perioada crizei financiare, iar eforturile ulterioare de recuperare a banilor au fost împiedicate de scăderea acţiunilor băncii, de investigaţii ale autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi de Brexit.

La cotaţia actuală a titlurilor RBS, de 270 de pence pe unitate, care este de puţin peste jumătate din cele 502 pence pe unitate plătite de guvern, Trezoreria va pierde miliarde de lire în urma vânzării.

RBS a raportat pierderi de peste 58 de miliarde de lire începând din 2008, dar în luna octombrie a anunţat pentru trimestrul al treilea un profit operaţional peste aşteptările analiştilor, informaţie care a dus la creşterea preţului acţiunilor.

”Guvernul a cumpărat acţiunile RBS acum aproape 20 ani, dar RBS este în prezent o bancă foarte diferită, aşa că în niciun caz nu îşi va recupera banii cheltuiţi pentru salvarea ei”, a declarat Peter Hahn, profesor pentru industria bancară la London Institute of Banking and Finance.

Vânzarea va include aproximativ două treimi din participaţia de 71% deţinută de guvern la RBS, la preţurile actuale.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetară din Marea Britanie a anunţat că, potrivit estimărilor, guvernul va pierde 21,8 miliarde de lire în urma salvării băncilor în perioada crizei financiare din perioada 2007-2009, sub nivelul estimat în martie, de 23,5 miliarde de lire.

Fondurile obţinute din vânzarea acţiunilor RBS vor fi binevenite pentru bugetul Marii Britanii.

Ministrul de Finanţe Philip Hammond a prezentat miercuri, în Parlament, o declaraţie pesimistă referitoare la buget, avertizând că veniturile din taxe vor scădea. Vânzarea acţiunilor RBS va contribui la reducerea datoriei nete din sectorul  public, ca procentaj din PIB.

Tags: actiunicrizaLondon Institute of Banking and Financemarea britaniePeter HahnPhilip HammondRBSRoyal Bank of Scotland
Categorii: Diaspora