X

Guvernul canadian îşi cere scuze pentru INTERNAREA italienilor în lagăre

Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat scuze oficiale joi pentru cei peste 600 de italieni internaţi în lagăre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi pentru prejudiciile aduse comunităţii italo-canadiene, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

“Mă ridic azi în faţa Camerei (Comunelor) pentru a prezenta scuze oficiale în numele guvernului Canadei pentru internarea de italo-canadieni (în lagăre) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Justin Trudeau în camera inferioară a Parlamentului canadian. “Modul în care guvernul i-a tratat pe italo-canadieni este inacceptabil şi acest tratament a cauzat reale prejudicii”, a spus Trudeau.

Citeşte şi: ‘RECHINUL’ român din Mexic, Florian Tudor, a fost ARESTAT

“Politica de internare era injustă”, a subliniat premierul canadian, aducând un omagiu “generaţiilor care au trăit cu această moştenire de discriminare”.

Şeful guvernului canadian s-a exprimat de asemenea în italiană în faţa parlamentarilor.

Benedetto Della Vedova, subsecretar de stat în cadrul Ministerului italian al Afacerilor Externe, a salutat într-un comunicat declaraţiile lui Trudeau. “Italia îi mulţumeşte călduros premierului Canadei, Justin Trudeau, pentru scuzele sale oficiale exprimate italo-canadienilor pentru tratamentul la care au fost supuşi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, se spune în comunicat.

În 1940, după intrarea în război a Italiei în calitate de aliat al Germaniei, mai mult de 600 de italieni au fost internaţi în lagăre situate în Canada, potrivit unor date ale cabinetului premierului.

Citeşte şi: Bashar al-Assad rămâne preşedintele Siriei pentru încă şapte ani

Circa 31.000 de canadieni de origine italiană au fost declaraţi “subiecţi ai unei ţări inamice”, ceea ce a dus la discriminări faţă de această comunitate, potrivit aceleiaşi surse.

Canada numără în prezent în jur de 1,6 milioane de italo-canadieni, una dintre cele mai mari diaspore italiene din lume.

Tags: al Doilea Război MondialBenedetto Della VedovacanadaitaliaJustin Trudeau
Categorii: Știrile zilei