Guvernul catalan încearcă să se replieze, dar recunoaşte că Madridul a dat o lovitură grea referendumului

Publicat:

Guvernul separatist catalan a recunoscut joi că operaţiunea de anvergură a poliţiei desfăşurată miercuri în regiune ‘a alterat’ organizarea la 1 octombrie a referendumului pentru autodeterminare, interzis de justiţie, potrivit AFP.

“Este evident că regulile jocului au fost alterate”, a declarat joi, la postul catalan de televiziune TV3, vicepreşedintele guvernului separatist, Oriol Junqueras (foto).


Citeşte şi: Morgan Freeman, actor principal într-un clip anti-rusesc: ‘Am fost atacaţi! Suntem în război!

Garda Civilă spaniolă a reţinut miercuri 14 înalţi responsabili ai guvernului Cataloniei, o regiune de 7,5 milioane de locuitori tot mai divizaţi între adepţii separatiştilor şi susţinătorii rămânerii în cadrul Spaniei.

Pe listă s-a numărat şi Josep Maria Jové, mâna dreaptă a lui Oriol Junqueras, liderul ERC, stânga republicană a Cataloniei.

Operaţiunea a fost însoţită de numeroase percheziţii în special asupra unui depozit la circa 50 de km de Barcelona, unde forţele de ordine au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot.

Citeşte şi: Umbra Moscovei planează asupra alegerilor din Germania

Ea a stârnit un val de manifestaţii ale militanţilor separatişti, în special la Barcelona, împotriva politicii ‘represive’ a statului central.

Operaţiunea a fost prezentată joi de mai multe cotidiene ca o lovitură decisivă dată organizării logistice a referendumului pe care Curtea Constituţională spaniolă l-a interzis.

Faptul că acest referendum “nu poate avea loc în condiţiile pe care ni le-am fi dorit este evident, deoarece ne-ar plăcea ca toţi cetăţenii acestei ţări să poată circula fără a fi arestaţi”, a declarat Junqueras.

“Este evident că nu suntem în măsură să votăm ca de obicei”, a adăugat el, în contextul în care de mai multe luni guvernul separatist a dat asigurări că totul a fost pregătit pentru ca acest scrutin să fie credibil şi să poată fi recunoscut.

Citeşte şi: Duterte nu ţine cont de nimeni în lupta antidrog: ‘Dacă fiul meu va fi găsit vinovat, voi pune să fie ucis!’

Însă el s-a angajat să facă tot posibilul pentru ca scrutinul să poată avea loc la 1 octombrie şi s-a declarat “convins că majoritatea cetăţenilor acestei ţări (Catalonia) vor să voteze”.

Catalanii susţin în proporţie de peste 70% ideea de a organiza un referendum oficial, cu acordul guvernului central, pentru a şti dacă majoritatea populaţiei vrea independenţa.

Însă şeful guvernului conservator Mariano Rajoy, acuzat de imobilism de către adversarii săi, ameninţă din 2012 că nu poate negocia un astfel de scrutin ‘ilegal’ şi care nu este prevăzut de Constituţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.