Guvernul ceh a aprobat o lege va uşura eventuala divizare a CEZ

Publicat:

Guvernul ceh a aprobat o lege care prevede reducerea pragului necesar pentru ca acţionarii majoritari să aprobe restructurarea companiilor publice, astfel încât, susţin analiştii, statul va putea mai uşor realiza o potenţială divizare a companiei de utilităţi CEZ, transmite Reuters, potrivit agerpres

Joi, la Bursa de la Praga, acţiunile CEZ înregistrau un declin de 7%, investitorii fiind îngrijoraţi de efectele schimbării legislaţiei. CEZ este deţinută în proporţie de 70% de stat. Acţiunile au scăzut apoi cu 6,4%, capitalizarea bursieră a companiei fiind de 570,3 miliarde de coroane (26,85 miliarde de dolari).


Citește și :  Montana devine primul stat din SUA care interzice TikTok

Analiştii şi unii acţionari spun că noua legislaţie slăbeşte drepturile acţionarilor minoritari.

Anul acesta, acţiunile CEZ au crescut după anunţarea unor dividende record, iar statul discută restructurarea sau divizarea producătorului dominant de electricitate al ţării, ca parte a eforturilor de a avea un control mai mare asupra producţiei de energie, după creşterile de preţ din 2022.

Conform propusei schimbări a legislaţiei, aprobată de Guvern, dar care încă trebuie discutată în Parlament, obţinerea a 75% din voturile acţionarilor prezenţi la Adunarea Generală va fi suficientă pentru a aproba anumite forme de divizare. În prezent este necesar sprijinul a 90% din acţionari.

Analiştii de la J&T Banka au explicat că participarea la ultimele trei Adunări Generale ale CEZ a fost de aproximativ 77-79%.

Citește și : Mai mulţi nord-coreeni au reuşit să fugă în Coreea de Sud

“Dacă legea va fi adoptată, statul ar putea, cu participaţia sa de 70%, să decidă singur divizarea companiei, chiar dacă acţionarii minoritari nu sunt de acord. Legea nu schimbă reglementările privind compensaţiile pe care statul ar putea fi nevoit să le ofere în orice preluare de active”, potrivit J&T said.

Acţionarul minoritar Michal Snobr, care reprezintă un grup ce deţine peste 1% din CEZ, susţine că modificarea legislaţiei reprezintă un abuz de putere şi afectează încrederea în pieţele de capital.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.