X

Guvernul ceh aprobă achiziţionarea a 246 de vehicule de luptă blindate

Guvernul ceh a aprobat miercuri un plan pentru a cumpăra 246 de vehicule de luptă de infanterie pentru armata ţării, a anunţat prim-ministrul Petr Fiala, citat de Reuters, potrivit agerpres

Vehiculele blindate CV90, realizate de o unitate suedeză a companiei britanice BAE Systems, vor costa 59,7 miliarde de coroane (2,52 miliarde de euro) şi urmează a fi livrate din 2026 până în 2030, a declarat reporterilor ministrul apărării, Jana Cernochova.

Citește și :  Ungaria, criticată în raportul Freedom House privind starea democraţiei în ţările din Europa de Est

Comanda mult aşteptată a fost anunţată în timp ce această ţară membră NATO îşi creşte cheltuielile în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, cu scopul de a atinge minimul Alianţei de 2% din PIB de anul viitor.

Vehiculele vor fi folosite pentru a echipa o brigadă blindată pe care cehii s-au angajat să o construiască până în 2026 ca parte a angajamentelor ţării faţă de NATO.

Aceasta include o participare de cel puţin 40% a industriei cehe, a spus Cernochova.

Praga va începe de asemenea discuţii cu guvernul Germaniei pentru a cumpăra tancuri Leopard 2A8 de la producătorul de arme german KMW, a mai declarat Cernochova.

Citește și : Boris Johnson este vizat de noi acuzaţii de încălcare a regulilor anti-COVID-19

Armata cehă ar putea cumpăra în jur de 70 de tancuri cu livrare până în 2030, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. O comandă comună cu Germania şi, eventual, alte ţări ar putea conduce la creşterea capacităţii de către KMW, reducerea preţului unitar şi accelerarea livrării, potrivit ministerului.

Tags: armataBAE SystemsinfanterieJana CernochovaNATOPetr Fialarusia
Categorii: Diaspora