Guvernul ceh integrează refugiaţii ucraineni în sistemul general de ajutoare sociale

Publicat:

Guvernul ceh va integra începând din luna iulie refugiaţii ucraineni în sistemul general de ajutoare sociale, ceea ce înseamnă că va înceta tratamentul special de care beneficiază la ora actuală refugiaţii ucraineni în Republica Cehă, a anunţat marţi ministrul ceh al muncii, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres

“Nu putem crea două lumi. Trebuie, puţin câte puţin, să încercăm să creăm aceleaşi condiţii. Deja am oferit un mare ajutor (Ucrainei), dar în acelaşi timp vrem să spunem că aceia care pot munci trebuie să-şi găsească un loc de muncă”, a explicat ministrul Marian Jurecka, lider al partidului de guvernământ creştin-democrat KDU-CSL.


Citește și : Raportoarea specială a ONU denunţă ‘tratamentul inuman’ aplicat deţinuţilor de la Guantanamo

Refugiaţii ucraineni primesc în prezent în Republica Cehă un ajutor umanitar lunar de 200 de euro de persoană. De acum înainte acest ajutor nu va mai avea caracter umanitar şi va consta într-un ajutor al cărui cuantum va ţine cont de veniturile fiecăruia, adică va diminua proporţional cu veniturile.

Unele ONG-uri critică măsura guvernului ceh, susţinând că ea va încuraja munca la negru şi exploatarea refugiaţilor ucraineni.

Guvernul de la Praga va revizui de asemenea modalitatea de acordare a ajutoarelor locative pentru refugiaţii ucraineni. Până în prezent, proprietarii de spaţii locative primeau lunar 130 de euro pentru fiecare refugiat ucrainean găzduit. De acum înainte acest ajutor va fi plătit direct refugiaţilor, pentru a-i stimula să-şi găsească spaţii locative mai ieftine.

ONG-urile critică şi această măsură, invocând faptul că gazdele cehe nu vor mai fi stimulate economic să-i primească şi astfel între 60.000 şi 80.000 de refugiaţi îşi vor pierde spaţiile unde sunt cazaţi.

Citește și : Putin a vorbit la telefon cu liderul EAU despre situaţia din Rusia

 

De asemenea, ajutorul umanitar pentru găzduirea refugiaţilor ucraineni în spaţii locative ale statului ceh va fi acordat pentru o perioadă de maxim 150 de zile după primirea vizei speciale de sejur în Republica Cehă, această facilitate de vize urmând să expire pentru ucraineni în martie 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.