X

Guvernul columbian acuză gherila ELN că nu a respectat armistiţiul

Guvernul columbian a acuzat vineri Armata de Eliberare Naţională (ELN) că nu a respectat armistiţiul unilateral al acţiunilor sale ofensive pe care gherila l-a decretat în decembrie cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an, relatează AFP, potrivit agerpres.

Înaltul comisar pentru pace, Miguel Ceballos, a acuzat ELN că şi-a încălcat armistiţiul omorând un soldat săptămâna trecută în Catatumbo (est), regiune unde se cultivă coca, materia primă pentru cocaină, la frontiera cu Venezuela.

Citește și : O primă victorie judiciară a lui Trump în dosarul persoanelor transsexuale în cadrul forţelor armate americane

“Acest asasinat este atribuit ELN”, a declarat el la posturile locale de radio.

Considerată ca ultima gherilă activă din ţară, după acordul de pace de la sfârşitul lui 2016 cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi dezarmarea acestora, ELN a anunţat un armistiţiu unilateral între 23 decembrie şi 3 ianuarie.

Rebeliunea, care decretează la fiecare sfârşit de an suspendarea operaţiunilor, a afirmat la rândul său că şi-a respectat angajamentele şi a denunţat “acţiuni de război” din partea forţelor de ordine, precum şi asasinarea militanţilor săi.

“Armata de Eliberare Naţională şi-a respectat cuvânt în toată ţara”, a dat asigurări vineri într-un comunicat această gherilă ghevaristă inspirată de revoluţia cubaneză.

Preşedintele Ivan Duque a pus sub semnul întrebării dorinţa de pace a ELN. El a lansat un nou apel la eliberarea tuturor ostaticilor, vreo 12, ca o condiţie pentru reluarea negocierilor angajate în februarie 2017 şi suspendate la începutul lui august de precedentul guvern, al preşedintelui Juan Manuel Santos.

În plus, Miguel Ceballos a cerut ca ELN “să respecte aplicarea acordurilor cu FARC”, procuratura şi poliţia atribuindu-i asasinarea din 2017 a 12 membri ai fostei gherile marxiste, în prezent transformată în partid politic.

Citește și : Preşedintele Jair Bolsonaro, favorabil construirii unei baze militare americane în Brazilia

ELN, cu circa 1.800 de luptători înarmaţi, consideră “inacceptabile” condiţiile puse preşedintele Ivan Duque.

Columbia se confruntă de peste jumătate de secol cu un conflict armat a cărui intensitate a scăzut după acordul cu FARC, dar care de-a lungul deceniilor a implicat aproximativ 30 de gherile, paramilitari de extremă-dreapta şi forţe de ordine, cu cel puţin opt milioane de victime – morţi, dispăruţi şi deplasaţi în interiorul ţării.

Tags: armistitiuCatatumboELNMiguel CeballosVenezuela
Categorii: Știrile zilei