Guvernul Columbiei şi gherila ELN au reluat negocierile în Mexic

Publicat:

Guvernul columbian şi gherila Armatei de Eliberare Naţională (ELN) şi-au reluat negocierile luni, în Mexic, în încercarea de a ajunge un acord de încetare a focului, în pofida tensiunilor între cele două părţi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem gata!” (de negocieri), au declarat într-un comunicat reprezentanţii preşedintelui Gustavo Petro, fost combatant de gherilă şi primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei. Acest al doilea ciclu de negocieri se înscrie “în cadrul unei construcţii a păcii complete şi definitive” în Columbia, a adăugat delegaţia guvernamentală.


Citeşte şi: Incident HORROR în Kazahstan! Un elev şi-a atacat colegii cu toporul! – Black News

“Sperăm că lucrările la acest al doilea ciclu (de negocieri) vor constitui un progres eficient şi un sprijin pentru procesul de pace în Columbia”, a declarat sâmbătă şeful delegaţiei ELN, Pablo Beltran, la sosirea în Mexic.

Mai multe ţări se implică cu rol de garant în aceste negocieri (Chile, Venezuela, Norvegia şi Mexic), “iar mai recent Brazilia”, potrivit comunicatului guvernului. Ţări europene “însoţesc” dialogul (Suedia, Germania, Elveţia, Spania), la fel şi secretarul general al Naţiunilor Unite şi Conferinţa Episcopală a Columbiei, potrivit aceleiaşi surse.

Negocierile dintre guvern şi ultima mare gherilă constituită ca atare în Columbia fuseseră reluate în noiembrie la Caracas, după patru ani de suspendare. Prima rundă de negocieri s-a încheiat în decembrie, cu anunţarea eliberării de ostatici şi cu acţiuni umanitare, însă fără un acord de încetare a focului.

Violenţe şi tensiuni au răcit relaţiile dintre cele două părţi de la începutul anului. Nouă presupuşi membri ai ELN au fost ucişi de armată în timpul unei ofensive, a anunţat armata columbiană pe 30 ianuarie.

Pe 1 ianuarie, preşedintele Petro a anunţat un armistiţiu de şase luni cu cinci grupări armate şi bande de traficanţi de droguri, printre care ELN. Trei zile mai târziu, ELN a dezminţit orice armistiţiu cu guvernul, care şi-a suspendat la rândul său armistiţiul cu gherila după alte trei zile.

Citeşte şi: După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari – Black News

ELN este ultima mare gherilă încă activă în Columbia după ce gherila FARC a semnat un acord de pace în 2016. ELN a fost fondată în 1964 de sindicalişti şi studenţi simpatizanţi ai lui Ernesto “Che” Guevara, ai revoluţiei cubaneze şi ai teologiei eliberării.

Gherila dispune în prezent de circa 3.500 de combatanţi şi de o amplă reţea de colaboratori, potrivit unor estimări independente. Ea operează în cel puţin 22 dintre cele 32 de departamente din Columbia şi face profit din traficul de droguri şi exploatări miniere ilegale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.