Guvernul condus de Nicolas Maduro şi opoziţia din Venezuela au încheiat o primă rundă de negocieri

Publicat:

Guvernul condus de Nicolas Maduro şi opoziţia din Venezuela au încheiat, sâmbătă seara, o primă rundă de negocieri, în Republica Dominicană, fără a ajunge la un acord, dar angajându-se să se revadă pe 15 decembrie, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Guvernul şi opoziţia au progresat de o manieră semnificativă în căutarea unui acord (…) Pe 15 decembrie, vom avea o nouă reuniune aici, la Santo Domingo, cu obiectivul de a ajunge la un acord”, au declarat cele două părţi, într-un comunicat comun citit de preşedintele dominican, Danilo Medina.


Textul subliniază că, în cursul discuţiilor începute vineri, s-a manifestat “voinţa fermă” de a găsi o soluţie la grava criză politică şi economică din Venezuela.

Citește și : Joerg Meuthen şi Alexander Gauland au fost aleşi copreşedinţi ai partidului Alternativa pentru Germania

Delegaţii MUD (Mesa de la Unidad Democratica), o vastă coaliţie de opoziţie, cer deschiderea unui “culoar umanitar” pentru a importa alimente şi medicamente, afectate de o penurie severă, precum şi “condiţii echitabile” la alegerile prezidenţiale din 2018.

Guvernul preşedintelui Maduro cere, la rândul său, ca liderii opoziţiei să intervină pe lângă SUA pentru a pune capăt sancţiunilor care interzic cetăţenilor lor şi băncilor de a negocia orice acord cu Caracas sau grupul petrolier de stat PDVSA, cu scopul de a denunţa radicalizarea guvernului socialist.

Venezuela, ţară producătoare de petrol, este ruinată de prăbuşirea barilului de ţiţei. Înfuriaţi de penuria alimentară şi de creşterea vertiginoasă a preţurilor, mii de locuitori au manifestat aproape zilnic, din aprilie până în iulie, pentru a cere plecarea preşedintelui socialist Nicolas Maduro, ales în 2013 şi al cărui mandat se încheie la începutul lui 2019.

Mişcarea de protest, frecvent însoţită de violenţe, a făcut 125 de morţi în patru luni, iar guvernul venezuelean şi-a atras critici aspre la nivel internaţional, care l-au constrâns să reia dialogul cu tabăra adversă pentru a găsi o soluţionare paşnică a crizei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.